Steunpakket energiekosten voor het mkb

Voorzie je financiële problemen door hoge energiekosten of heb je vragen over jouw zakelijke financiering? Wij denken graag met je mee over een passende oplossing. Credion adviseurs zijn de specialisten om jouw financiering succesvol te realiseren.

Om de forse stijging van de energierekening van bedrijven deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen. 

Het kabinet heeft een akkoord bereikt over een steunmaatregel voor ondernemers die te maken hebben met extreem hoge energiekosten en gebukt gaan onder de torenhoge energieprijzen. De steunmaatregel Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK) gaat gelden voor energie intensieve bedrijven en loopt tot en met 31 december 2023.

Voorwaarden TEK

Om in aanmerking te komen voor TEK moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit;
  • Minimaal 12,5 procent van je omzet gaat naar energiekosten;
  • Je bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie:
    • Je hebt minder dan 250 werknemers
    • Je jaaromzet is maximaal €50 miljoen
    • Je jaarbalans is maximaal €43 miljoen
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister.

Er gaat wel een plafond gelden voor de steun: een maximum van 160.000 euro per bedrijf. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de regeling, maar voor hen geldt vanwege Europese regels een lager maximum bedrag per onderneming van 62.000 euro.

Let op: De TEK-regeling biedt tijdelijke ondersteuning en is bedoeld voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Op dit moment is het loket voor het aanvragen van de regeling nog niet open. Aanvragen kan naar verwachting uiterlijk in het 2e kwartaal van 2023, mogelijk eerder.

Klik hier om het aan te vragen of om inzicht te krijgen in hoe het subsidiebedrag wordt berekend.

steunpakket energiekosten mkb

Verduurzamen

Hoe duurzamer je bedrijf, hoe minder energie je verbruikt en hoe minder afhankelijk je bent van prijsschommelingen op de energiemarkt. Om ondernemers te helpen verduurzamen introduceert het kabinet de BMKB-Groen regeling. Met deze regeling krijg je een borgstelling tot maximaal 67,5 procent van een krediet dat je aanvraagt om te verduurzamen. Dat betekent dat de overheid garant staat voor maximaal 67,5 procent van je lening. Je kunt daardoor bij de bank meer lenen dan je op basis van je onderpand krijgt. Je gebruikt de BMKB-Groen voor investeringen waarmee je je bedrijfspand of bedrijfsmiddelen verduurzaamt.

Hoe als ondernemer nu verder?

Laat ons eens meekijken. Credion helpt ondernemingen al sinds 2001 aan voldoende werkkapitaal.

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met een regionale Credion Adviseur. Hij kan u adviseren en met u sparren over de kansen die er liggen. Dit kan zijn het aanpassen van het aflossingstempo, het extra aantrekken van een krediet bij uw huisbankier of één van de ruim 100 (alternatieve) financiers waarmee we samenwerken. Na het gesprek heeft u goed in beeld waar uw kansen liggen.

------------------------------------

Periodieke financieringscheck voor ondernemers

Om ervoor te zorgen dat uw zakelijke financiering aan blijft sluiten op uw plannen is het belangrijk de voorwaarden, condities en afspraken van de bestaande financiering(en) periodiek tegen het licht te houden. Doe de Credion FinancieringsCheck en u weet hoe uw bedrijf ervoor staat, en misschien nog wel belangrijker, u weet wat de alternatieven zijn, mocht dit nodig zijn. Credion helpt ú hier graag bij.

Vraag nu de Credion FinancieringsCheck aan en u weet hoe uw bedrijf ervoor staat, en misschien nog wel belangrijker, u weet wat de alternatieven zijn, mocht dit nodig zijn.
Het kan met Credion.

Klik hier voor meer info, of klik hier voor een vestiging bij u in de buurt