Werkkapitaalfinanciering voor uw bedrijf

Werkkapitaalfinanciering voor uw bedrijf

Uw werkkapitaal is nodig voor de dagelijkse bedrijfsvoering en wordt onder andere gebruikt om facturen en salarissen van te betalen. Met werkkapitaal bedoelen we dus het geld in uw onderneming dat u ‘vrij’ kunt spenderen. Het betreft het verschil tussen (kortdurende) schulden, zoals crediteuren en bijvoorbeeld een korte termijn financiering, en het bezit van uw bedrijf, dus alle voorraden, debiteuren en liquide middelen. Met werkkapitaalfinanciering verruimt u uw werkkapitaal tijdelijk, zodat u bijvoorbeeld liquideitskrapte kunt overbruggen of kortetermijninvesteringen kunt doen.

Online vergelijken en aanvragen

Werkkapitaal is altijd ‘netto werkkapitaal’. De zogenaamde vlottende passiva (kortlopende schulden) zijn dan al van te besteden kapitaal afgetrokken. U berekent uw netto werkkapitaal door van uw vlottende activa als voorraad, liquide middelen en debiteuren, de vlottende passiva af te trekken – uw crediteuren en andere kortlopende schulden.

Hoe werkt het financieren van uw werkkapitaal?

Met een gezond werkkapitaal legt u de basis voor succesvol ondernemen. Soms kan het nodig zijn om een werkkapitaalfinanciering aan te vragen, om bijvoorbeeld een tijdelijk liquiditeitstekort op te vangen of nieuwe proposities uit te rollen waar een grote investering voor nodig is. Gemiddeld genomen worden dit soort investeringen op de korte tot middellange termijn terugverdiend.

Zo helpen we u bij Credion met uw werkkapitaalfinanciering

Ons team van financiële adviseurs helpt u graag verder bij het aanvragen van een werkkapitaalfinanciering. Dat gebeurt in 5 simpele stappen:

  1. Er vindt allereerst een kennismakingsgesprek plaats. Zo leren we elkaar kennen en kunnen we u het beste adviseren.
  2. We maken een adviesplan voor u, gebaseerd op uw ambitie en wensen. Wij doen dit altijd met de uiterste zorgvuldigheid.
  3. Klinkt het advies goed voor u? Dan dienen we de financieringsaanvraag voor u in.
  4. Op basis van deze aanvraag komen er verschillende financieringsvoorstellen op tafel vanuit onze geldverstrekkers. Samen bepalen we wat voor u de juiste deal is.
  5. Als alles rond is, ronden we de aanvraag af en is uw financiering een feit. Gefeliciteerd!

De mogelijkheden voor financiering van het werkkapitaal

Er zijn verschillende opties mogelijk voor het financieren van uw werkkapitaal. Zo kunt u kiezen uit een zakelijk krediet, een debiteurenfinanciering of een herfinanciering. We leggen hieronder uit wat deze opties inhouden en welke het beste past in een bepaalde situatie.

Werkkapitaal financieren met zakelijk krediet

Een zakelijk krediet betreft een kortdurende lening, waarbij u geld op kunt nemen wanneer u dat wilt. Zo heeft u meer financiële ruimte wanneer dat nodig is. Een zakelijk krediet is een geschikte keuze als u meer flexibiliteit nodig heeft gedurende een kortere tijd.

Debiteurenfinanciering

In openstaande facturen zit veel vermogen. Als deze facturen nog niet betaald zijn, dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor de liquiditeit van uw bedrijf. Met debiteurenfinanciering worden deze facturen vrijwel direct betaald, bijvoorbeeld middels factoring of een zakelijke lening.

Herfinanciering

Bij de herfinanciering van uw activa wordt uitgegaan van de waardevolle activa in uw bedrijf. Hier is meestal geen persoonlijke garantie voor nodig. Het maximaal te lenen bedrag hangt af van de waarde van uw activa die u inzet om de financiering te dekken. De voorwaarden zijn bij herfinanciering vaak gunstig, zoals een aanzienlijk lager rentepercentage. We vertellen u er graag meer over in een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer weten? Neem contact op voor een afspraak.

Veelgestelde vragen

Hoe optimaliseer ik mijn werkkapitaal management?

Werkkapitaal is noodzakelijk om de dagelijkse uitgaven, zoals salarissen en betalingen aan leveranciers, te kunnen doen. Kapitaal dat vastzit in voorraad, zendingen en debiteuren is daarbij helaas niet beschikbaar om in te zetten voor groei.

Door u werkkapitaal goed te optimaliseren, creëert u meer financiële ruimte en groeit u sneller met uw bedrijf. Het optimaliseren van uw werkkapitaal doet u zo:

  1. Verbeter uw facturatieproces – bijvoorbeeld door automatisering toe te passen. Zo voorkomt u dat uw liquiditeitspositie in het geding komt.
  2. Zet passende betalingscondities in – het kan verstandig zijn om een factuurbedrag in delen op te splitsen, wanneer uw klant een langere betalingstermijn aanvraagt. Ook kunt u de kredietwaardigheid controleren middels een kredietinformatiebureau.
  3. Optimaliseer uw debiteurenbeheer – zet vaste procedures in, zodat er op vaste momenten aanmaningen verstuurd worden indien nodig.
  4. Maak gebruik van een debiteurenfinanciering – voorfinanciering van uw facturen zorgt dat u sneller liquiditeit krijgt, zodat u uw leveranciers kunt betalen of een investering kunt doen.
  5. Spreek ruime betalingsafspraken af met leveranciers – als u een langere betalingstermijn bij leveranciers heeft, dan creëert u meer ruimte in uw liquiditeit. Dit kan eventueel ook middels inkoopfinanciering of ‘reverse factoring’.
Wanneer komt werkkapitaalfinanciering van pas?

Werkkapitaalfinanciering is een prettige optie wanneer u te weinig werkkapitaal voorhanden heeft om uw dagelijkse financiële uitgaven te kunnen doen. Werkkapitaalfinanciering biedt u de mogelijkheid om te anticiperen op kansen op de markt en te investeren in groei wanneer nodig. Bovendien betaalt u alleen rente over het geld dat u gebruikt en behoort verlenging vaak tot de mogelijkheden.

Waarom zou u een werkkapitaalfinanciering afsluiten bij Credion?

Credion is de eerste organisatie die het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB heeft ontvangen. Dit keurmerk waarborgt het vak van financieringsadviseur. U mag dus van ons verwachten dat wij u met de uiterste zorgvuldigheid helpen. 

Daarnaast werken wij altijd op basis van onze kernwaarden: realisatiekracht, inlevingsvermogen, deskundigheid, consistentie en accuraatheid. Middels deze kernwaarden realiseren we een sterke betrokkenheid bij uw hulpvraag en streven we altijd naar de beste resultaten. Zo zorgen we ervoor dat u een werkkapitaalfinanciering afsluit tegen de beste voorwaarden. 

Het is goed mogelijk dat een ander soort financiering beter bij uw situatie past. Bekijk daarom ook onze pagina met diverse financieringsoplossingen voor uw hulpvraag.