De juiste voorraadfinanciering voor uw bedrijf

Met een voorraadfinanciering (oftewel inkoopfinanciering) kunt u meer en grotere voorraad inkopen, vaak tegen aantrekkelijke kortingen van de leveranciers en met meer gewonnen marge bij de verkoop. Als u net begint met ondernemen, dan kan zo’n financiering fijn zijn, maar ook als u bijvoorbeeld uw huidige assortiment wil uitbreiden met nieuwe merken, productlijnen en nicheproducten die op voorraad moeten zijn.
Let wel: geld lenen is enkel een goed idee als u dit op de juiste manier aanpakt. Bij Credion zijn we gespecialiseerd in bedrijfs- en vastgoedfinancieringen en hebben we de expertise in huis om u verder te helpen. We leggen u hieronder graag meer uit over voorraadfinanciering.
Online vergelijken en aanvragen
Hoe werkt het financieren van uw voorraad?
Het is belangrijk dat u van tevoren weet welk bedrag u nodig heeft voor uw voorraadfinanciering. Denk ook goed na over de looptijd van uw financiering en de rente die u zult moeten betalen. Mocht u kiezen voor een zakelijk krediet, dan neemt u alleen geld op wanneer dat nodig is. Over dit opgenomen bedrag betaalt u rente.
Kort samengevat kunt u kiezen uit een eenmalige voorraadfinanciering en een doorlopende voorraadfinanciering.
Eenmalige voorraadfinanciering
Bij een eenmalige voorraadfinanciering sluit u een kortdurende zakelijke lening af, zodat u bijvoorbeeld flink in kunt slaan voordat de uitverkoop begint of wanneer u net begint met uw bedrijf. Deze lening geeft u tijdelijk de financiële ruimte om in de behoefte van uw klant(en) te voorzien.
Doorlopende financiering
Met een doorlopend zakelijk krediet houdt u uw voorraad constant op peil. U kunt een gewenst bedrag opnemen wanneer u dat nodig heeft, en u betaalt alleen rente over dit bedrag. Met uw geldverstrekker bepaalt u wat het maximaal op te nemen bedrag is.
Wanneer komt voorraadfinanciering voor u van pas?
Een voorraadfinanciering is niet voor iedere ondernemer geschikt, maar de volgende situaties lenen zich uitstekend voor het aanvragen van voorraadfinanciering:
- U kunt door een grote bestelling te plaatsen (meer) korting krijgen
- U wil seizoensvoorraad inkopen, zoals kerstartikelen, wintermode of artikelen voor de uitverkoop
- U breidt uw collectie uit met een nieuw merk of een nieuwe lijn
- U breidt uw winkel uit, waardoor u ruimte heeft voor een grotere aanbod
- U wil nicheproducten inkopen met een langere doorlooptijd
De voordelen van een voorraadfinanciering
Wanneer u voorraadfinanciering op het juiste moment en in de juiste situatie inzet, dan profiteert u van een aantal gunstige voordelen:
- U kunt in slechts één keer een belangrijke fase binnen (de groei van) uw onderneming bekostigen
- Uw voorraad heeft geen invloed op uw liquiditeit, wat betekent dat u aan uw bestaande financiële verplichtingen kunt blijven voldoen
- U ziet eenvoudig tot welke omzet het geleende geld leidt met de verkoop van uw voorraden
Vraagt u zich af of bovenstaande voordelen ook op uw situatie van toepassing zijn? Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat met een van onze financiële adviseurs. Zij bezitten de benodigde expertise om u te helpen, en begrijpen bovendien het ondernemerschap als geen ander, want zij zijn zelf óók ondernemer.
De nadelen van een voorraadfinanciering
Een voorraadfinanciering kent niet alleen maar voordelen. Als grootste nadeel betekent een voorraadfinanciering immers dat u gedurende een langere tijd maandelijks extra financiële verplichtingen heeft, te weten rente en aflossing. Hier moet u goed op voorbereid zijn, zodat u niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan die u eigenlijk niet kunt dragen. Mede hierom is het dus zeer belangrijk dat u zich goed laat adviseren.
Meer weten? Neem contact op voor een afspraak.