Landbouwgrond financiering

Landbouwgrond financiering

Als ondernemer weet u als geen ander dat de juiste financiering cruciaal kan zijn voor het succes van uw bedrijf. Een sector waarin dit zeker het geval is, is de landbouwsector. Als agrarisch ondernemer kunt u behoefte hebben aan een financiering bij de bank voor bijvoorbeeld de aankoop, herfinanciering of uitbreiding van uw landbouwgrond. Bij Credion begrijpen we de uitdagingen waarmee u als agrarisch ondernemer te maken heeft. Daarom bieden wij op maat gemaakte financieringsoplossingen die passen bij uw specifieke situatie. Samen kijken we naar de mogelijkheden en zorgen we voor een financiering die past bij uw bedrijfsdoelstellingen. Zo hoeft u zich alleen te focussen op de dagelijkse werkzaamheden van uw bedrijf.

Online vergelijken en aanvragen

Veelvoorkomende situaties

De meeste financieringen voor landbouwgrond in heel Nederland hebben te maken met de uitbreiding van de oppervlakte of de financiering van de aankoop van landbouwgrond. Landbouwgrond wordt steeds duurder en daarnaast moet er rekening gehouden worden met zware Europese regelgeving. Wanneer een grootbank een lening afgeeft, moet deze binnen 30 jaar worden afgelost. Dit kan voor uw bedrijf een zware last zijn. Credion helpt u graag bij het vinden van alternatieve financiering om dit anders in te vullen. Bijvoorbeeld door middel van erfpacht of stapelfinanciering. Wij kijken altijd naar de voordeligste financiering én de beste optie voor uw bedrijf. Zo proberen we het mogelijk te maken om door middel van een persoonlijke lening uw agrarische bestemming te helpen financieren.

Proces van geld lenen voor landbouwgrond

Credion heeft dus veel kennis over zakelijke financieringen en de agrarische markt. Wanneer u op zoek bent naar financiering voor uw landbouwgrond, volgen we de vijf stappen van ons stappenplan.

  1. Quickscan: De eerste stap is een quickscan van uw bedrijf. Hierbij wordt gekeken naar de financiën van de afgelopen drie jaar in combinatie met de toekomstplannen. Daaruit maken we op of de financiering haalbaar is. 
  2. Wensen in kaart: Op basis van de quickscan bekijken we de mogelijkheden. We gaan met u in gesprek om zo uw wensen en behoeften in kaart te brengen.
  3. Ondernemersplan: De informatie bundelen we in een ondernemersplan. Dit plan wordt voorgelegd aan mogelijke financiers.
  4. Vergelijken van aanbiedingen: We bekijken alle aanbiedingen en vergelijken deze met elkaar. We gaan op zoek naar de beste aanbieding voor uw situatie.
  5. In gesprek: We bespreken met u de beste aanbiedingen. Samen kijken we naar de beste financiering van uw nieuwe lening.

 

Als ondernemer heeft u te allen tijde de leiding en bepaalt u wat er gebeurt. Onze agrarische specialisten adviseren u graag over de verschillende financieringsmogelijkheden. Maak vrijblijvend een afspraak met de afdeling Agrarisch Noord of Agrarisch Zuid en bekijk wat wij voor u kunnen betekenen.

Welke gegevens zijn er nodig voor een aanvraag?

Bij het aanvragen van een financiering zijn er een aantal gegevens nodig om een goed beeld te krijgen van de situatie. Zo hebben wij voor een aanvraag de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar nodig om de gezondheid van uw onderneming te beoordelen. Daarnaast is het belangrijk dat u ons voorziet van een onderbouwing van uw plannen, zodat we kunnen begrijpen welke doelen u voor ogen heeft en hoe u deze wilt bereiken. U kunt deze informatie woordelijk aan ons doorgeven. Wij zetten vervolgens deze informatie voor u op papier in de vorm van een ondernemersplan. Zo zorgen we er samen voor dat de financieringsaanvraag zo compleet mogelijk is en dat we een passende financieringsoplossing kunnen bieden.

Geschikte leningen voor landbouwgrond

Als het gaat om financiering voor landbouwgrond, zijn langlopende leningen de meest geschikte optie. Deze leningen hebben vaak een looptijd van tien jaar of langer. Ze bieden de mogelijkheid om de investeringen in de grond over een lange periode terug te betalen. In de meeste gevallen worden deze leningen verstrekt door banken. Een alternatieve financieringsvorm voor landbouwgrond is erfpacht. Bij erfpacht blijft de eigenaar van de grond economisch eigenaar. De erfverpachter is juridisch eigenaar. De erfverpachter krijgt in dit geval een erfpachtcanon, wat vergelijkbaar is met rente. Doordat er geen aflossing wordt betaald, is dit een groot voordeel voor de kasstroom. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Samen met u kijken we naar de meest geschikte financieringsoplossing voor uw situatie, zodat u de landbouwgrond kunt financieren op een manier die bij u past.

Als particulier landbouwgrond kopen

Ook als particulier kunt u landbouwgrond kopen. Er zijn geen specifieke regels die bepalen wie wel of niet landbouwgrond mag kopen. Als particulier kunt u bijvoorbeeld grond kopen om een voedselbos op te starten, maar ook om de grond te verhuren. Het is echter wel belangrijk om een goed plan te hebben en uw plannen goed te onderbouwen. Wanneer u privé landbouwgrond financiert, is het belangrijk om voldoende eigen vermogen te hebben. Houd er rekening mee dat u vaak zo’n 30-40% eigen vermogen nodig heeft bij de aankoop van landbouwgrond. Bij Credion helpen wij u graag met het regelen van de financiering van de overige kosten. Samen kijken we naar de mogelijkheden.

Hoe kan Credion helpen?

Onze agrarische specialisten zijn gespecialiseerd in het vinden van een passende financieringsoplossing voor u in de agrarische sector. Onze adviseurs hebben veel ervaring en kennen de mogelijkheden van een ruim aanbod financiers. Wij zien waar er kansen liggen en adviseren u graag over de beste financiering. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik geld lenen voor landbouwgrond?

U kunt een quickscan aanvragen bij Credion. Samen lopen we een aantal stappen door en kijken we samen naar de beste financieringsmogelijkheid voor uw landbouwgrond.

Kan ik een hypotheek krijgen op landbouwgrond?

Ja, dat kan. Dit is een langlopende lening waarbij de landbouwgrond dient als onderpand. Dit biedt de financierder een goede zekerheid voor de terugbetaling van de lening.

Wat mag wel en niet op landbouwgrond?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen reguliere landbouwgrond en specifieke landbouwgrond. Op de reguliere landbouwgrond mag vrijwel alles zolang het met landbouw te maken heeft. Bij een specifieke grond, dit kan een grond met natuurbeperking zijn, gelden er bepaalde regels. Zo mag je bijvoorbeeld bepaalde bestrijdingsmiddelen niet gebruiken of moet de grond voor een bepaald doeleinde worden gebruikt.

Welke lening is geschikt voor landbouwgrond?

Langlopende leningen zijn geschikt voor de financiering van landbouwgrond. Dit kan verstrekt worden door een bank, door middel van erfpacht, stapelfinanciering maar ook door investeerders of particulieren die bereid zijn te investeren.

Mag ik mijn landbouwgrond (gedeeltelijk) verhuren?

Dat mag. Dit kan door middel van losse huur of via een pachtovereenkomst via de pachtkamer. Dit geldt vaak voor een aantal jaar. Bij de verhuur moet je soms rekening houden met fiscale wetgeving. Informeer hiervoor altijd een specialist.