Ondernemers realiseren hun droom met hulp van Credion

Ondernemers realiseren hun droom met hulp van Credion

Foto: Ruud Sunder (Credion), Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn

Net boven het Groningse Winsum ligt de eeuwenoude wierde Maarhuizen. Een podium waar natuur en cultuur samenkomen. Hier kun je genieten van een unieke omgeving en het leven vieren. 

Projectmanager Mayke Zandstra en theatermaker Gijs van Rhijn zijn bewoners van de monumentale boerderij Enne Jans Heerd en de wierde. Met de restauratie en de openstelling voor het publiek, begint een nieuw hoofdstuk voor beide ondernemers. Samen zijn ze vastbesloten om van de boerderij een succesvol cultuur- en horecabedrijf te maken. 

Culturele invulling

De ondernemers waren op zoek naar een plek waar ze een culturele invulling aan konden geven. Zo kwamen ze in 2017 bij deze locatie terecht via eigenaar Staatsbosbeheer. Een rijksmonument en daar zitten restricties aan. Uiteindelijk heeft de Stichting Enne Jans Heerd de boerderij met een stichting in erfpacht en baten Mayke en Gijs de boerderij uit met hun onderneming. 

Samenwerking

Voor de restauratie heeft de stichting de middelen vergaard, maar nu moest de onderneming op zoek naar financiering voor het inventaris. Met behulp van Ruud Sunder, financieringsspecialist van Credion Noord-Nederland en in samenwerking met GroBusiness is er een combinatie van financieringen gevonden. ‘GroBusiness is een netwerk van adviseurs dat klaarstaat om ondernemers te ondersteunen bij allerlei vragen,’ zegt Ruud. ‘Als een ondernemer met een financieringsvraag rondloopt, dan sturen zij die wel eens naar ons door. Wij helpen dan verder op adviesbasis.’ 

Ruud heeft de ondernemers in contact gebracht met de juiste partijen. Maar het waren niet alleen de connecties van Ruud die het verschil maakten. De ondernemers hadden zelf al een goed uitgewerkt plan opgesteld. Ruud hielp hen met het finetunen van het plan. 

Mayke: ‘Om dit te realiseren, hebben we financiering ontvangen vanuit verschillende partijen. Het eerste fonds dat ons ondersteunt is het lokale Fonds Het Nieuwe Doen, dat zich richt op leefbaarheidsinitiatieven. Daarnaast hebben we ook financiering ontvangen van Cultuur & Ondernemen: de Cultuurlening. Hun steun heeft ons geholpen om de theaterzaal in te richten. Tenslotte hebben we een financiering ontvangen van Economic Board Groningen, dat deel uitmaakt van het Groeifonds. In februari was alles rond.’

Creativiteit en doorzettingsvermogen

Voor de financieringsaanvraag konden de ondernemers rekenen op de begeleiding van Credion. Terugkijkend, realiseren ze zich dat het nog beter zou zijn geweest als ze eerder met Credion in contact waren gekomen. Hoewel ze alles zelf hadden uitgewerkt, hadden ze zeker wat extra hulp kunnen gebruiken. Toch hebben ze met hun ondernemerschap bewezen dat creativiteit en doorzettingsvermogen altijd beloond worden. 

Nu het geld beschikbaar is, zijn de ondernemers hard aan het werk om de deuren te openen in mei. De boerderij huisvest een dagcafé, en twee multifunctionele ruimtes. 

Hun toekomstambities zijn om eerst te focussen op het creëren van een stevige basis en het goed inwerken van het team. Lees alles over dit bijzondere project op www.opmaarhuizen.nl

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.