Wie luistert, kan meer!

Wie luistert, kan meer!

Foto: Arap-John Tigchelaar en Jaco Vervat. Fotografie: Paul van der Wal.

Arap-John Tigchelaar is sinds 2013 CEO van Transferro B.V. Een full-service inkooporganisatie, gevestigd op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het bedrijf met een jaaromzet van meer dan 150 miljoen is al vijftig jaar actief als inkooppartner met en collectieve dienstverlening op het gebied van marketing voor zelfstandige vak- en groothandels in de bouw en industrie. ‘We bieden een divers en breed assortiment met een persoonlijke touch,’ zegt Tigchelaar. ‘We hebben meer dan twintigduizend verschillende artikelen op voorraad van ruim vierhonderd A-merken op het gebied van ijzerwaren en gereedschappen. Deze artikelen leveren we binnen 24 uur, betrouwbaar en scherp geprijsd. En daarmee onderscheiden we ons in de markt. Daarnaast ondersteunen we in een sterk faciliterende rol richting onze afnemers, die ook onze aandeelhouders zijn. Een co-operatief partnership.’ 

Tigchelaar vervolgt: ‘Onze organisatie heeft de afgelopen jaren een enorme groei meegemaakt. En dat is mooi, zeker na een roerige tijd vanwege de bouwcrisis. We moesten toen alle zeilen bijzetten. Sinds 2013 hebben we de wind weer volop in de zeilen en ingestoken op magazijn, voorraad, logistiek en supply chain, een nieuwe vorm van zakendoen. Ondanks dat de wereld om ons heen verandert, hebben we dezelfde focus behouden. Waar de afgelopen vijf jaar nog 11% groei per jaar werd gehaald, was dat in 2021 meer dan verdrievoudigd naar 34%. Toch koersen we de komende vijf jaar weer op een groei van 11%, omdat we weten dat het ook anders kan. Want resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Groei

Een snelle groei kan daarnaast ook leiden tot uitdagingen. Zolang tijdig de juiste keuzes worden gemaakt, is dat niet erg. Want als je de signalen van de tijd kunt lezen, de consumentenvraag van de toekomst begrijpt en op tijd begint, dan ben je spekkoper. Ga mee met de groei en zorg voor een goed financieringsplan om een gezonde balans te behouden. Voor het opstellen van een meerjarenmodel is een extern bureau, E&M Consultants, ingeschakeld. Op basis van de behoeften is gekeken welk groeiscenario hieraan ten grondslag moet liggen en welke huisvesting daar het beste bij past. En ook hoe dat kan worden gefinancierd.

Door pijnpunten te benoemen kom je verder

Voor de financiering zijn we met Jaco Vervat, adviseur Credion Regio Zwolle en twee andere partijen in contact gekomen. De laatste twee wilden het werk weer opnieuw insteken. Dat sprak ons niet aan. Wat Jaco typeert is dat hij kritisch luistert en de dingen scherp durft te stellen. Hij begrijpt de materie, weet hoe de financiële wereld in elkaar steekt en welke taal daarbij hoort. Daarnaast heeft Jaco op strategisch niveau met ons meegedacht en kritische vragen durven te stellen. Soms moet je met een andere blik naar een bedrijfsproces kijken. Door de pijnpunten te benoemen kom je verder. Niet alleen meepraten, maar ook tegenpraten. Uiteindelijk zijn we van bank geswitcht. En dat was een hele stap. Het had wel consequenties, die hebben we aan tafel goed doorgesproken.’ 

Belangrijk dat de bank meebeweegt

‘Ik heb met verschillende banken gesproken,’ vult Jaco aan. ‘En heb gekeken welke het beste past bij de behoeften en ambities van Transferro. Er hangt een aanzienlijke groei aan ten grondslag en dan is het belangrijk dat een bank meebeweegt. ING was die partij. Ik luister altijd goed naar wat een klant bezighoudt en wat ik voor hem kan betekenen. Ik zie het als mijn taak om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En dat heeft in dit geval tot een prachtig resultaat geleid.’

Focus ligt nu op de toekomst

‘Jaco heeft mij kunnen overreden om een nieuwe stap te zetten,’ zegt Tigchelaar. ‘Als ondernemer moet je altijd blijven kijken of je nog op de juiste plek zit. ING was geïnteresseerd, omdat ze onze taal spreken. Onze focus ligt nu op de toekomst. We blijven zeker gebruik maken van Jaco zijn expertise en knowhow. Als sparringpartner heeft hij een absolute meerwaarde. We gaan voor een langdurige relatie!

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.