Duurzaam investeren dankzij Credion

Duurzaam investeren dankzij Credion

Foto: John-Dithmar Menge (Credion), Joop van Dijck (Credion), Jonathan Galenkamp (DuurzaamInvesteren), Guido Evers (Wellness), Martin de Vries (Wellness)

In 2014 hebben Guido Evers en Martin de Vries het bedrijf Wellness Innovations B.V. opgericht. Een bedrijf dat zich hard maakt voor visvrije omega-3. De heren maken duurzaam ondernemen tot de basis van hun strategie. Ze besteden actief aandacht aan het verspreiden van een visvrije boodschap. Duurzaamheid gaat hand in hand met de missie van het bedrijf, het verbeteren van de visolie-industrie. En dan op een gezonde en duurzame manier. Alleen zo wordt het bedrijf daadkrachtig genoeg om een duurzame toekomst waar te maken.

Gezonde vispopulatie en leefbare oceaan

‘We strijden voor het behoud van een gezonde vispopulatie en een leefbare oceaan,’ zegt Guido. ‘Niet alleen door visvrije producten aan te bieden, maar ook door de consument bewust te maken van de impact van het eten van vis of het gebruiken van visolie. Het wordt hoog tijd om de manier waarop we onze oceanen zien te veranderen. Het zijn geen plekken waar we onbeperkt vis uit kunnen halen. De oplossing ligt binnen handbereik.

Ons bedrijf werkt aan duurzame alternatieven, zoals het gebruik van kweekalgen. Je kunt er allerlei mooie stofjes uithalen en het kan voor vele doeleinden worden ingezet. Algen worden geteeld op land, dus geen oceaanvervuiling met zware metalen en andere giftige stoffen. Het is niet langer nodig om vis te vangen. Daar zit de grootste winst. En als we het leven in zee herstellen, is het beter bestand tegen klimaatverandering.’ Het bedrijf ziet in algenolie de oplossing. In 2011 werd het eerste Testa Omega-3 product op de markt gebracht en sinds kort is daar Daily Supplements bijgekomen. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van andere visvrije voedingsproducten uit plantaardige bronnen en de uitbreiding van de productie internationaal.

Groei van de onderneming

‘Ik ontmoette Guido enkele jaren geleden,’ zegt Joop van Dijck, adviseur Credion Eindhoven-Helmond. ‘en sindsdien staat Credion Wellness Innovations bij om de sterke groei van de onderneming financieel te regelen.‘ Inmiddels is Wellness uitgegroeid tot een internationaal groeiend bedrijf en wilde zij haar financieringsstructuur en -slagkracht daarop aanpassen.  

Herfinanciering

Vorig jaar zomer hebben Guido, zijn accountant en Credion Eindhoven - Helmond om de tafel gezeten en gekeken wat de beste structuur is om in de financieringsbehoefte te voorzien. ‘Vanuit ons specialisme geeft Credion aan wat haalbaar is. Hoe gaan we de groei faciliteren? En welke partij past daar het beste bij?  Daarin treedt Credion op als een langdurige partner.’ vervolgt Joop. ‘Vervolgens zijn we in gesprek gegaan met Jonathan Galenkamp van DuurzaamInvesteren.nl. En daar is een herfinanciering van de lopende financieringen uitgekomen. Er liepen twee verschillende financieringen, die we in een obligatie bij DuurzaamInvesteren.nl konden onderbrengen.’ vult John-Dithmar aan.

Investeringsplatform

Guido: ‘John-Dithmar heeft een informatiememorandum opgesteld en Jonathan leverde het raamwerk aan voor de prospectus. Hierop kunnen investeerders zich inschrijven. Dat gaat online via het investeringsplatform van DuurzaamInvesteren.nl. Het uitgeven van een obligatie via een dergelijk platform heeft twee voordelen. Allereerst kunnen we zelf de condities van de financiering bepalen. En daarnaast kunnen we nu vrij makkelijk aankloppen bij de bestaande obligatiehouders, door de band die we met ze opbouwen.’

Groeifinanciering

Jonathan: ‘DuurzaamInvesteren.nl richt zich specifiek op bedrijven die met hun activiteiten bijdragen aan verduurzaming en op investeerders die niet alleen interesse hebben in een financieel rendement maar ook de duurzame aspecten wegen in hun overweging om wel of niet te investeren. Dit was de eerste groeifinanciering op ons platform, dat was best spannend. Voorheen plaatsten bedrijven afgebakende projecten, zoals windmolens op ons platform. De vraag was of de investeerders de dynamiek van een onderneming zouden begrijpen, aangezien ze de stabiliteit van een project gewend zijn. Uiteindelijk is het goed ontvangen. Binnen twee weken was de financiering rond. Voor een eerste, iets afwijkende financieringsvorm, is dat heel snel.’

Financiering in lijn van missie

Guido: ‘Ik ben erg te spreken over de samenwerking met John-Dithmar, Joop en Jonathan. Het is heel fijn om met ze te werken. Want ze doen ook echt wat ze zeggen. Het heeft ons bedrijf naar een nog hoger niveau getild. En ook nog bij het realiseren van een financiering die in lijn ligt met onze missie. We denken al na over de volgende businesscase. En dan komt Credion zeker weer om de hoek kijken.’

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.