Bookies Hair Supplies BV: Geknipt voor de toekomst!

Bookies Hair Supplies BV: Geknipt voor de toekomst!

Foto: Rik Diederik (Planje Accountants), Bastiaan van Lammeren (Bookies Hair Supplies) en Kevin van Kempen (Credion Alphen aan den Rijn)

In 2009 startte Rob Kolfers samen met een compagnon, het inmiddels zeer succesvolle bedrijf, Bookies Hair Supplies BV in Rotterdam. Een exclusieve distributeur van de high-end haircare merken KEVIN.MURPHY (gestart in 2004), K18 en Omniblonde. Uiteindelijk vond Rob het tijd om plaats te maken voor nieuwe energie en ondernemerschap. In Bastiaan van Lammeren vond hij de perfecte opvolger. Bastiaan zwaait sinds april 2022 de scepter binnen Bookies. Het bedrijf telt zo’n 24 medewerkers.

Bastiaan is geen onbekende in het vak. Hiervoor werkte hij onder andere als salesdirector en country leader voor WELLA en L’Oréal. In zijn rol als nieuwe eigenaar en Managing Director zet hij, samen met het bestaande team, de huidige koers van het snelgroeiende bedrijf voort. ‘Het voelt als thuiskomen in de branche,’ zegt Bastiaan. ‘Een branche die mij nauw aan het hart ligt. We maken bewuste keuzes als het gaat om onze merken, ingrediënten en verpakkingen. Kwalitatief en duurzaam ondernemen zit verankerd in onze bedrijfsfilosofie.’

Overname

Via een oud-collega hoorde Bastiaan dat Bookies een opvolger zocht. Een schitterende kans en een eerste stap naar ondernemerschap. Vanaf dat moment was de overname nog geen feit. De ondernemer wilde de financiële haalbaarheid onderzoeken. Via zijn accountant Rik Diederik van Planje Accountants kwam hij in contact met Kevin van Kempen, adviseur Credion Alphen aan den Rijn.’

‘In dit traject was ik vroegtijdig betrokken, zegt Kevin. ‘De vraag van Bastiaan was hoe we tot een goed onderbouwde schatting van de economische waarde van Bookies konden komen en de overname kon worden ingekleed.’ ‘Het bepalen van de waarde van een bedrijf is een vak, vult Rik aan. ‘De belangen zijn groot, de hele ratio achter een bedrijfsovername kan er op gebaseerd zijn. We hebben gekeken wat het bedrijf waard was. Het is een prachtige onderneming, echt een pareltje.’

Juiste financieringsoplossing

‘Rik heeft de overnamegesprekken gevoerd en de deal gestructureerd,’ vervolgt Kevin. ‘Vervolgens ben ik aan de slag gegaan om de financiering rond te maken. Met twee grootbanken zijn we in gesprek gegaan. Het was een hele uitdaging om de juiste financieringsoplossing te vinden. Iedereen moest wat water bij de wijn doen. Uiteindelijk is voor een Management buy-in via ING gekozen. Iemand van buiten de organisatie, in dit geval Bastiaan koopt zich dan in, in een onderneming. Rik heeft er vervolgens een constructie boven gezet in de vorm van een BV, waarbij er een stukje eigenaarschap is van de oorspronkelijke eigenaar. Een combinatie van een Vendor loan met een banklening. Bastiaan hoeft een deel van het aankoopbedrag pas later te betalen. Hij heeft nu 30% van de aandelen en volledige winst en zeggenschap. De overige 70% ligt bij de verkopende partij in de vorm van cumulatieve preferente aandelen.’

Herfinanciering

‘Voor mij begint bij ‘nee’ de verkoop!’, zegt Rik. ‘Ik vraag altijd, hoe kan het dan wel? Iedereen was creatief en oplossingsgericht en daardoor is het gelukt. Kevin blijft betrokken. Als de resultaten eind dit jaar goed zijn, gaan we een groot deel van het traject herfinancieren. Dan wordt ook de Management buy-in aanzienlijk minder, of gaat er dan zelfs uit.’

Bastiaan: ‘Het was een uitdagende casus. Het belangrijkste is dat het tot een positief resultaat heeft geleid en ik nu vol gas kan ondernemen. Als team hebben we het voor elkaar gekregen en dat in coronatijd. Het is gelukt door de excellente samenwerking met ieder zo zijn toegevoegde waarde in het proces. Met dank ook aan de verkopende partij.’

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.