Samenwerken met Credion loont

Samenwerken met Credion loont

Foto: Harm Zijderlaan, Henri Blokland (Credion) en Arjan Zijderlaan

Een succesvolle samenwerking in 2019, waarbij Credion, het proces voor de financiering van de uitbreiding van Op- en Overslag Terminal Bergambacht (OTB) heeft begeleid, resulteerde in het opnieuw inschakelen van Henri Blokland, Credion adviseur Gouda-Waddinxveen-Lopikerwaard-Woerden. Meer informatie over het eerdere financieringsproces leest u hier: https://www.credion.nl/cases/2019/10/succesvolle-uitbreiding-op-en-overslag-terminal-bergambacht

OTB is een zelfstandig familiebedrijf dat sinds 1981 gevestigd is in Bergambacht. Inmiddels staat er een nieuwe generatie aan het roer, de broers en rasechte ondernemers Arjan en Harm Zijderlaan. Het bedrijf is toegerust op verschillende goederenstromen en verzorgt zowel goederen- als containeroverslag over land en water. Naast de logistieke en overslagdiensten biedt de terminal uitgebreide mogelijkheden voor op- en overslag van goederen en containers. Met haar unieke ligging aan de rivier De Lek draagt OTB bij aan een duurzame en concurrerende manier van transport.

Flinke groeisprong

OTB is enorm in ontwikkeling en heeft een flinke groeisprong gemaakt. Op dit moment wordt de haven uitgediept, zodat ook kleinere zeeschepen (coasters) rechtstreeks naar OTB kunnen varen. Daarnaast vindt er een uitbreiding van het terrein plaats, wat zorgt voor extra opslagcapaciteit. ‘We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal vervoerders uit de regio,’ zegt Arjan. ‘Deze vervoerders moeten nu nog naar de Maasvlakte voor het halen of brengen van een container. Echter binnenkort kunnen ze ook bij ons terecht. Dat scheelt reistijd en het past mooi binnen de duurzaamheidsstrategie van de overheid. Deze ontwikkeling geeft een nog grotere impuls, waardoor de omzet van ons bedrijf naar verwachting ook hoger wordt.’

Financiering containeroverslagkraan

‘Ik ben ook na de afronding van het eerste financieringstraject met Arjan in contact gebleven,’ zegt Henri. ‘Ieder kwartaal zitten we bij elkaar. Dat resulteerde in een nieuw traject; de financiering van een containeroverslagkraan met spreader en grijpbak. De kraan is voorzien van een elektrische en dieselmotor, maar zal voornamelijk op de duurzame elektrische motor draaien. Mocht de stroom uitvallen, dan kan OTB op diesel overgaan waardoor de continuïteit is gewaarborgd.’

Operational lease

‘Voor de financiering van de kraan heb ik in februari 2021 al wat lijntjes gelegd met een aantal leasemaatschappijen waarbij de aanvraag in juni  2021 echt concreet is geworden,’ vervolgt Henri. ‘De voorkeur ging uit naar een looptijd van 12 jaar waarbij in het tweede jaar pas gestart wordt met de aflossing. De meeste leasemaatschappijen willen echter niet langer dan een jaar of 10 financieren, terwijl zo’n kraan tussen de 20 en 30 jaar meegaat. Uiteindelijk is er bij Rabo Lease een lening afgesloten in de vorm van een operational lease. De kraan staat op de balans van de leasemaatschappij en over 10 jaar betaalt OTB een slottermijn (en verkrijgt dan het volledige eigendom), die nu al vaststaat.’

Duurzame investering

Henri: ‘We blijven met elkaar in contact. De volgende duurzame investering is al in beeld. In 2022 wordt het pand voorzien van zo’n 3.000 zonnepanelen. Ook dan komt Credion om de hoek kijken. OTB is een prachtige klant, waar ik veel energie van krijg. Al onze inspanningen zijn echt een katalysator geworden.’

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.