Nieuwe kansen dankzij herfinanciering Agrarisch Team Noord

Nieuwe kansen dankzij herfinanciering Agrarisch Team Noord

Foto: Hendrik Jan Kieft (Credion), Djoke Monkelbaan en Jildert Monkelbaan

Familiebedrijf en maatschap Monkelbaan is een melkveehouderij, gevestigd in het Friese Haskerdijken. Eigenaar Jildert Monkelbaan is de tweede generatie. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Djoke. Het gaat om een veehouderij met zo’n 170 hectare landbouwgrond en ruim 300 melkkoeien en 200 jongvee. Om het bedrijf op een duurzame manier van stroom te voorzien, is er een windturbine geplaatst. Deze turbine is in een aparte maatschap opgenomen.

Beperkt in ondernemersvrijheid

Van oudsher zat het bedrijf bij de Rabobank. Bij de bedrijfsovername in 2015 had deze bank gefinancierd en daar liep Jildert nu vast. Door de financiering was de liquiditeit van het bedrijf onder druk komen te staan. De aflossingen waren te hoog ten opzichte van de cashflow. De huisbankier wilde er niet aan sleutelen, omdat er een rentederivaat opzat. Dat zijn afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals aandelen of grondstoffen. Dat maakte dat de maatschap redelijk strak in een keurslijf kwam te zitten en Jildert beperkt werd in zijn ondernemersvrijheid.

‘Daarmee zet je zo’n bedrijf op slot,’ zegt Hendrik Jan Kieft, Credion adviseur Agrarisch Team Noord. ‘Jildert wilde meer financiële vrijheden en zich vooral op zijn business kunnen richten. Dat is ook de reden waarom hij halverwege 2021 met Credion in contact kwam. Hij zocht professionele begeleiding om te kijken of de financiering anders kon worden ingekleed. Binnen Credion is er een aparte agrarische tak. Vanuit die hoedanigheid is deze case opgepakt. Ik spreek de taal van agrarische ondernemers en weet wat er in hun sector speelt. Dat is van belang. En het is een heel andere manier van financieren als de doorsnee MBK.

Credion Monkelbaan

Herfinanciering

Na ons eerste gesprek heb ik een herfinancieringstraject voor Jildert uitgevoerd. Op zo’n moment breng ik het bedrijf financieel in kaart en kijk ik waar de knelpunten zitten. Het was overduidelijk dat het in de cashflow zat. Het bedrijf draaide goed. Alleen moest Jildert te veel aflossen en daarmee werd hij beperkt in zijn liquiditeit. De mooiste optie was een herfinanciering bij de huisbankier. Echter die wenste hier niet aan mee te werken. Dan zoek je verder.

Credion heeft een groot informeel netwerk. Agrariërs komen bijna altijd terecht bij de grootbanken, omdat die het scherpste kunnen financieren. Daar zijn twee gesprekken uitgekomen. Uiteindelijk pakte ABN AMRO de hele zaak op. Zij hebben alles in kaart gebracht en opnieuw ingekleed. ABN AMRO kon iets met de rente doen en heeft vervolgens een prachtig aanbod neergelegd, met mooie voorwaarden. Het leverde Jildert een aardige besparing op. Nu de financiële druk weg is, kan Jildert weer naar de toekomst kijken en vrijuit ondernemen.

Financiële rechterhand

‘Hendrik Jan is gespecialiseerd in dit soort processen,’ zegt Jildert. ‘Hij is als een financieel directeur voor mij aan de slag gegaan. De kracht van Credion zit in de kennis van zakelijke financieringen en de agrarische markt. Ze kunnen agrariërs helpen om verder te kijken en stappen te ondernemen. Hendrik Jan spreekt onze taal. Hij is mijn financiële rechterhand geworden en heeft mij volledig ondersteund. Dankzij hem is het hele proces snel en soepel verlopen. Op 1 april 2022 is de hypotheekacte gepasseerd en de financiering overgesloten.

Ik blijf zeker contact houden met Hendrik Jan. We gaan binnenkort opschalen met ons bedrijf, nieuwe dingen doen en het verder optimaliseren. Ook zijn er plannen voor een nieuwe woning. Eindelijk kunnen we ergens naartoe werken. En nu eerst genieten!’

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.