Snelweg Group gaat toekomst in met Van Dobben als nieuwe eigenaar

Snelweg Group gaat toekomst in met Van Dobben als nieuwe eigenaar

Foto: Kevin van Kempen (Credion), Gilles van Dobben en John Bijvoets

Het was in 1983 dat Berry en Caroline Antonissen de Snelweg Group in Schiedam starten. Een totaalaanbieder gespecialiseerd in transport en koerierservice, welke doorgegroeid is naar een aanbieder van  Europese distributie, zee & luchtvracht, warehousing en industriële verpakkingen. Na bijna 40 jaar vonden de ondernemers het tijd om de onderneming uit handen te geven. In Gilles van Dobben, een ondernemer uit Nieuwkoop, vonden ze de perfecte opvolger. Hij zwaait sinds 22 december 2021 officieel de scepter binnen de Snelweg Group, na eerder in loondienst te zijn geweest. Hij leidt het bedrijf samen met medeaandeelhouder John Bijvoets.

Gilles: ‘Ik vind het fijn dat John actief blijft binnen het bedrijf. Hij werkt als operationeel directeur en kent alle ins en outs. Daarmee gaat er geen waardevolle kennis verloren. En ook de medewerkers blijven een vertrouwd gezicht. Het vasthouden van goed personeel is een van onze belangrijkste aandachtspunten. Zij zijn onze ambassadeurs.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als bedrijf kijken we altijd kritisch naar onszelf en waar onze kansen liggen. We hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Daarnaast komen we onze afspraken na en bieden we maatoplossingen. Elke opdracht vraagt om zijn eigen benadering en die handelen we doeltreffend af. Ook vinden we het belangrijk om partner van onze klant te zijn. We halen het beste uit de samenwerking. De klant ligt ons nauw aan het hart. Want zonder opdrachtgevers zijn we nergens.

Toekomst als ondernemer

Ik had al een tijdje de wens om een eigen onderneming te beginnen. Via via hoorde ik dat de Snelweg Group een opvolger zocht. Het bleek voor mij de eerste stap naar een toekomst als ondernemer. Echter vanaf dat moment was de overname nog geen feit. Ik had een financiering nodig. Via mijn accountant kwam ik in contact met Kevin van Kempen, adviseur Credion Alphen aan den Rijn. Hij geloofde in mijn plannen.’

Gestapelde financiering

‘Gilles heeft samen met zijn accountant de overnamegesprekken gevoerd en de deal gestructureerd,’ zegt Kevin. ‘Vervolgens ben ik aan de slag gegaan om de financiering rond te maken. Ik was vroegtijdig betrokken en dat is fijn. Ik heb een kredietmemorandum opgesteld en een bankenronde gedaan. Het was een hele uitdaging om de juiste financieringsoplossing te vinden. De traditionele banken vinden het risico te groot.

Toen heb ik met Gilles en zijn accountant gekeken welke alternatieven er zijn. We werken met veel partijen samen. Uiteindelijk zijn we tot een gestapelde financiering gekomen. Enerzijds een gedeelte sale en leaseback van het wagenpark via Beequip. Er zat een flinke overwaarde op het wagenpark. Daar konden we liquiditeit mee genereren. Anderzijds is het gefinancierd met factoring via ABC Finance, een vorm van debiteurenfinanciering. En een gedeelte kwam via October, een bedrijf dat blanco financiert. Deze partijen hebben het extern ingevuld. Verder heeft Gilles een stuk eigen vermogen ingebracht en was er een lening vanuit de verkopende partij. Het hele traject heeft 5 maanden geduurd.’

Succesvolle samenwerking

‘Net voor de kerst zijn de aandelen bij de notaris aan mij overgedragen. Het is mooi dat ik vanuit loondienst zo’n mooie stap kan zetten. Dat is heel bijzonder. Het was een uitdagende casus. Het belangrijkste is dat het tot een positief resultaat heeft geleid. Nu kan ik vol gas gaan ondernemen dankzij een succesvolle samenwerking, met ieder zo zijn toegevoegde waarde in het proces,’ aldus Gilles.

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.