Financieel voorwaarts met Fulpra, de vrachtfiets

Financieel voorwaarts met Fulpra, de vrachtfiets

Foto: Michel van Eijnatten (Fulpra), Ronald Seinen (Credion), Niels Markvoort (Fulpra), Dirk Baron (Credion).

Fulpra BV ontwikkelt en fabriceert elektrische en milieuvriendelijke vrachtfietsen. Fietsen die geen schadelijke emissies uitstoten. Het bedrijf is gevestigd in Nieuwegein en werd in 2020 opgericht door technisch directeur Niels Markvoort en commercieel directeur Michel van Eijnatten.

Michel vertelt: ‘De Fulpra is bijzonder geschikt voor het bezorgen van goederen en boodschappen in de (binnen)steden. Dankzij het laadvermogen van 400 kilo en de grote laadruimte kan de vrachtfiets twee standaard rolcontainers meenemen. Eind 2020 werd een succesvolle pilot uitgevoerd. Inmiddels heeft één van de grootste pakketbezorgers een order geplaatst. Er is een assemblagefaciliteit van duizend vierkante meter gereedgemaakt voor de productie van de fietsen. We zetten niet alleen een product in de markt, maar maken het ook in eigen beheer. Dat is het unieke van ons concept.’

Financiering

Om het operationeel van de grond te krijgen hebben we veel gepitcht bij partijen die startups ondersteunen’ vervolgt Michel. Zo kwamen we in november 2020 in contact met Ronald Seinen, adviseur Credion Friesland. Ronald had voor vergelijkbare initiatieven een financiering geregeld en zag veel potentie in onze businesscase. Hij was overtuigd van de mogelijkheden voor het verkrijgen van financiering. Ronald en zijn compagnon Dirk Baron hebben nauw samengewerkt aan deze opdracht. Ze geloofden in ons initiatief en dat het mogelijk moest zijn om het via een borgstellingskrediet te kunnen financieren. En dat is het ook geworden.’

Werkkapitaal

‘Niels en Michel hadden zelf al investeerders aangetrokken,’ zegt Ronald. ‘Waardoor verdere uitbreiding van de activiteiten mogelijk konden worden gemaakt. Wat nog ontbrak was werkkapitaal. Om de aanvraag hiervoor bij meerdere banken uit te zetten, is er een financieringsmemorandum opgesteld.’ ‘De ondernemers hadden hun pitch en bedrijfsplan bijzonder goed uitgewerkt,’ vult Dirk aan. ‘Daarmee hadden wij een goede basis voor de financieringsaanvraag. We maken dan een case die hapklaar is voor de banken. Vervolgens hebben we verschillende partijen benaderd. Uiteindelijk heeft Triodos Bank in april 2021 een kredietfaciliteit ter beschikking gesteld.’ Dirk heeft de cijfermatige onderbouwing gedaan en Ronald heeft zich op de case gericht. Als team hebben ze naar de opdracht gekeken. Het gaat er dan vooral om een passende financier te vinden die de juiste vertaalslag maakt.

Duurzaam

‘Vanuit het maatschappelijke perspectief paste Triodos Bank uitstekend bij ons concept,’ zegt Michel. ‘Het is een duurzame bank en zodoende een goede match. Triodos Bank is heel betrokken en zag evenals Credion, de kansen. Het is uniek dat Credion al in deze opstartfase de financiering heeft weten te realiseren. Ronald en Dirk hebben een bancaire achtergrond en dat is toch een specifieke wereld, maar vanuit hun ondernemersperspectief hebben zij de kansen en mogelijkheden herkend. Credion weet hoe een financier een aanvraag beoordeelt en hoe ze die gepresenteerd willen zien. En welke punten belangrijk zijn,’ aldus Michel.

‘Maar ook hun gretigheid dat het rondkomt, sprak mij bijzonder aan. Alsmede de snelheid waarmee ze de opdracht aanvlogen. We hebben de stappen, die we de komende twee jaar willen zetten, gedekt. We verwachten eind dit jaar de eerste 50 fietsen te kunnen opleveren. Ook voor de toekomst blijven Ronald en Dirk betrokken,’ aldus Michel.

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.