Duurzame koffie dankzij Credion

Duurzame koffie dankzij Credion

Foto: René van de Graaf (Credion) en Cees Homberg

De gedreven ondernemer Cees Homburg is samen met Ward de Groote, Ronald de Koning en David Verweij het initiatief Koffie Direct gestart. Vier seniors uit de koffiewereld die hun kennis en kunde bij elkaar hebben gebracht. Sinds kort is ook de ervaren ondernemer Niek van Exel bij Koffie Direct aangesloten. Koffie Direct is een startup voor een nieuw koffie initiatief, dat op een duurzame manier en volledig digitaal gaat werken.

Homburg vertelt: ‘In ons handelsmodel wordt de koffieprijs niet bepaald door speculatieve handel maar door kwaliteit, circulariteit en duurzaamheid. Verantwoord ondernemen en maatschappelijke betrokkenheid staan bij ons hoog in het vaandel. Koffie Direct is in Nederland geboren, maar de ambitie is om het wereldwijd groots neer te zetten, daarom gaan we volledig digitaal. Dat zorgt voor transparantie. Onze samenwerking met boeren die koffie exploiteren, zien we als een partnership. Ze komen van over de hele wereld. Het contact loopt via corporaties, anders werkt het niet. In samenwerking met de Universiteit in Wageningen wordt een app ontwikkeld, waarmee we de boeren gaan ondersteunen. We willen dat ze een hogere prestatieprijs krijgen voor hun product. Op dit moment hebben twee grote bedrijven 60% van de markt in handen en die betalen slecht en vaak te laat. De koffieboer wordt nog steeds niet serieus genomen. De kosten stijgen terwijl hun inkomsten dalen. Ze kunnen met moeite overleven. Wij willen daar doorheen breken en voor deze boeren en hun gezin een goede financiële situatie creëren. Daarbij werken we nauw samen met de Internationale Koffie Organisatie.’

Binnen twee weken een indicatief aanbod

‘Voor de opstart is een financiering nodig. Via een relatie kwam ik in contact met René van de Graaf, Managing Partner van Credion Friesland,’ vervolgt Homburg. ‘Er was meteen een klik. Samen hebben we gekeken met welke partij we het beste in zee konden gaan. Binnen twee weken lag er een indicatief aanbod van de Rabobank. René kent de bankenwereld als geen ander. Hij weet hoe de hazen lopen. Hij heeft het fantastisch en voortvarend opgepakt en daar ben ik hem heel dankbaar voor.’

De beste financiële oplossing

‘Koffie Direct is een heel mooi verhaal,’ zegt René. Het is altijd lastig om startupachtige financieringen te doen maar voor goede plannen vinden we een oplossing. Zeker als je kijkt naar de cv’s van de betrokkenen en het duurzame verhaal dat er ligt. De ondernemers hadden in eerste instantie het idee om de financiering via een crowdfunding platform te doen. Credion doet veel in alternatieve financieringen. Maar we proberen altijd de beste financiële oplossing voor de klant te realiseren. Uiteindelijk probeer je tot iets te komen, waar de klant echt mee geholpen is.

Wereld te verbeteren

Koffie Direct is een aansprekend initiatief om de wereld te verbeteren. Laat dit nu net de slogan zijn welke de Rabobank hanteert voor haar internationale Food & Agri propositie. Natuurlijk vroeg het nog enige nuancering en begeleiding en dan kom je uiteindelijk tot een mooie compositie waar Rabobank niet omheen kon.’ ‘De financiering is goedgekeurd,’ zegt Homburg. ‘Nu kunnen we de structuur uitrollen en de koffie inkopen. Van daaruit zetten we verdere stappen. Ik hou graag contact met Credion.’

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.