Lelystad krijgt inspirerend retailconcept

Lelystad krijgt inspirerend retailconcept

Foto: Gerard en Marie-Louise van der Meulen en Reinier Massaar (Credion) @Fotostudio Wierd

Eat, Meet, Store in Lelystad aan het Stationsplein 14; een locatie van 560 m2 waar horeca en een city supermarkt samenkomen. Bij Eat, Meet, Store kun je ervoor kiezen je maaltijd mee te nemen. Maar je kunt er ook een versbereide maaltijd gebruiken, een kopje koffie drinken en je boodschappen doen. De Eat, Meet, Store is op gemaks-, en gezonde en verantwoorde producten gericht. Gerard van der Meulen runt het bedrijf samen met zijn vrouw. Hij heeft dertig jaar retail ervaring. Eat, Meet, Store is een concept met potentie.

De markt is aan het veranderen. Je ziet steeds meer dat horeca en de supermarkt naar elkaar toegroeien. Het sociale contact maakt daar ook deel van uit. Het wordt dan een combinatie van boodschappen doen, eten en elkaar ontmoeten. In samenwerking met de leveranciers is het straks ook mogelijk om de boodschappen te laten bezorgen. Het concept kan in de toekomst eveneens op andere locaties worden uitgerold. Dat is een mooie kans vindt Gerard. ‘Op termijn wordt deze mogelijkheid overwogen. Met de eerste Eat, Meet, Store kunnen we de basis leggen voor verdere ontwikkelingen.’ De kosten van horeca meters zijn veelal hoger en ook de locatie is prijsbepalend. Het Stationsplein, waar Eat, Meet, Store zich vestigt, heeft echt een marktpotentie. Dagelijks is er veel traffic van reizigers en vakantiegangers. En met de komst van het vliegveld biedt dit perspectief tot verdere groei.

Inrichting pand en stukje werkkapitaal

De verhuurder van het pand, waar Gerard zijn business gaat starten, is een goede relatie van Reinier Massaar, Credion adviseur. Zo zijn beide heren met elkaar in contact gekomen. Gerard had een financiering nodig voor de inrichting van het pand en een stukje werkkapitaal. ‘We hebben een gesprek gevoerd en op basis daarvan heeft Gerard zijn visie en een begroting aangeleverd,’ zegt Reinier. ‘Ik heb ondersteund in het aandragen van het financiële memorandum. Een supermarkt is redelijk te voorspellen, maar horeca niet. We hebben een zo goed mogelijke inschatting gemaakt.

Vervolgens heb ik op basis van het ondernemersplan een vertaalslag gemaakt richting de drie grootbanken. ABN AMRO leek ons de meest kansrijke optie. In verband met de combinatie horeca en supermarkt moesten er twee haalbaarheidsonderzoeken plaatsvinden. Deze onderschreven het businessplan. Dat gaf de bank vertrouwen om het te financieren. ‘We proberen altijd dichtbij de ondernemer te staan’, zegt Reinier. ‘En dan met mijn eigen bancaire ervaring van wat wel en wat niet werkt. Een groot deel werd door de bank gefinancierd. Daarnaast waren er nog eigen middelen nodig. Dat is uiteindelijk ingevuld door een mede investeerder die aan Gerard zijn zijde staat.’

Goede klik

‘We hebben gezamenlijk gebouwd aan dit initiatief en zullen ook voor de toekomst contact blijven houden,’ zegt Gerard. ‘We hebben een goede klik met Reinier en de samenwerking was heel erg fijn. We willen deze lijn zeker in stand houden.’ Gerard en zijn vrouw zijn nu druk bezig met de inrichting van het pand en het bouwkundig klaarmaken. Het pand is op 1 mei 2020 opgeleverd.

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.