Flexitarisch genieten bij NOEMME

Flexitarisch genieten bij NOEMME

Foto: Jessie van Helsen, Karlijn van Oss en Gerard van Hooft (Credion)

De jonge ondernemers Karlijn van Oss en Jessie Helsen hebben sinds 1 maart 2020 hun droom waargemaakt. Beide Bosschenaren openden op die datum hun restaurant NOEMME in de Korte Putstraat in het bourgondische hart van Den Bosch. Een horecastraat met gevestigde namen. De dames kregen deze mogelijkheid, omdat de vorige uitbater ermee ging stoppen. En dat was voor beiden een enorme kans en ook een logische stap. Hun hele leven stond al in het teken van de horeca.

De naam van het etablissement was al snel geboren: NOEMME. ‘We kregen regelmatig de vraag: hoe gaan jullie het ‘noemme’?’, zegt Karlijn. ‘Dat leek ons een originele naam. Er is voor iedereen een plek bij NOEMME, de gehele dag door zeven dagen per week. We serveren ontbijt, lunch en diner. Behalve dat het een restaurant is, is het ook een ontmoetings- en werkplek. Maar je kunt er ook gezonde sapjes drinken of een heerlijk stuk taart nuttigen. Er is zelfs een romantisch hoekje waar mensen hun eerste date kunnen beleven, of een huwelijksaanzoek kunnen doen. Onze menukaart bestaat voor 70% uit vegetarisch of veganistisch en 30% uit vlees of vis. Dat is anders dan hoe andere restaurants hun aanbod presenteren. Die verhouding ligt veelal andersom. Daarmee onderscheiden we ons in de markt. Er is een groeiende trend in alles wat groen en duurzaam is.’

Startkapitaal

Voor dit prachtige nieuwe initiatief hadden Karlijn en Jessie 180.000 euro startkapitaal nodig. Daar was wel een beetje hulp van buitenaf voor nodig. De financiering betrof het opstarten van NOEMME en de verbouwing. De dames hadden zelf 80.000 euro ingebracht. Dit betrof een stukje eigen vermogen. Verder zijn ze geholpen door privé investeerders, de brouwer en leveranciers. Zo bleef er nog 100.000 euro staan om via derden te regelen. ‘We hebben eerst contact gezocht met onze accountant Ton van de Sande van Accountants Office BV en vervolgens zijn we met verschillende brouwers en leveranciers in gesprek gegaan,’ zegt Karlijn. ‘Via Ton kreeg ik de naam van Gerard van Hooft, Credion adviseur Den Bosch door. We hebben toen meteen een afspraak met hem gemaakt.’

Duidelijke visie

Gerard vertelt: ‘Ik had direct een klik met de spontane en doortastende dames. Ze hebben duidelijk plezier in wat ze doen. Daarnaast hadden ze alles goed voorbereid. Een brouwerij en leveranciers hadden ze al mee. Daarnaast hadden ze een duidelijke visie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt overigens ook voor de accountant en de jurist die ook veel werk hebben verricht. Het was een mooi samenspel van meerdere partijen.’

Crowdfunding

Gerard vervolgt: ‘Bij de banken hoefden we niet aan te kloppen. Daarom hebben we begin januari de opdracht geplaatst bij Capital Circle, een crowdfund platform. Vanwege de tijdsdruk hebben we voor deze partij gekozen. De dames wilden voor het carnaval open zijn. Dat betekende ook dat de funding voor die tijd moest worden uitbetaald. Er is slechts een aantal crowdfunders die dat kan, en Capital Circle is daar een van. Ze werken via het electronic wallet principe. Dat betekent dat een investeerder meteen zijn inbreng moet afrekenen. De funding was op 8 januari rond en de uitbetaling volgde al snel. Het is uiteindelijk heel effectief en snel opgepakt. Om 14.00 uur ging de actie online en om 14.25 uur hadden ze al ruim 81.000 euro binnen. Uiteindelijk hadden ze in ruim een uurtje tijd het volledige bedrag bij elkaar.’

Onderscheiden vermogen

‘Het onderscheidend vermogen van Credion zit hem in hun grote netwerk, het snelle anticiperen en reageren,’ zegt Karlijn. ‘Gerard heeft ons rap vooruit geholpen en een hart onder de riem gestoken. En mocht de crisis rondom het Corona virus langer aanhouden, dan gaan we zeker weer met Gerard om de tafel zitten om de vervolgstappen door te spreken. We zullen moeten kijken wat slim is om te doen om de tijd te kunnen overbruggen.’

U kunt Karlijn en Jessie in deze moeilijke tijd steunen door een cadeaubon af te nemen. Deze kunt u bestellen op hun website www.noemme.nl/cadeaubon.

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.