Ondernemersdroom verwezenlijkt door Credion.

Ondernemersdroom verwezenlijkt door Credion.

Foto: Richard Pool en Astrid van der Star.

Bij micro brouwerij Puik Bieren in Apeldoorn bruist, gist en bubbelt het. Richard Pool, de eigenaar, was zijn tijd ver vooruit. Zo’n dertig jaar geleden ging hij, als een echte pionier, samen met twee vrienden op zoek naar nieuwe bieren en vernieuwende biersmaken bij brouwerijen in Nederland. De bevlogenheid waarmee de brouwers hun biertjes aanprezen sprak Richard erg aan. Zo ontstond het idee om thuis zelf bier te gaan brouwen en dat resulteerde in Richard, Bier & Passie. Het bier bleek een groot succes en het avontuur werd voortgezet. Wat begon met ambachtelijk brouwen, proeven en kritisch recepten beoordelen in een klein schuurtje eindigde met een zelf opgebouwde brouwerij aan de Oude Apeldoornseweg in Apeldoorn.  Om het bier ook voor de massa aantrekkelijk te maken is gekozen voor een proeflokaal.

Natuurlijke kwaliteitsproducten

Inmiddels investeert Richard samen met zijn partner Astrid van der Star alle vrije uren in de bieren. Hij verzorgt het brouwen en Astrid doet de rest. Er komt veel bij kijken. De grootste kracht van Puik Bier is dat er alleen met natuurlijke kwaliteitsproducten wordt gewerkt. Richard doet daarin geen concessies. En ook de uitstraling en marketing van het product is heel eigen, een vintage design met een pin-up. Daarnaast hebben de bieren klinkende namen als Mooi Rooie, Vurige Bliksem en Blonde Donder.

Investeren

Omdat de vraag naar het Puik Biertje steeds groter werd, ontstond de behoefte om het groter uit te rollen. Als je van bierbrouwen je werk wilt maken moet je investeren in roestvrijstalen ketels. Allereerst werd gezocht naar een geschikte locatie. En toen deze was gevonden zijn Richard en Astrid op zoek gegaan naar een investeerder. Ze wisten dat ze bij een bank niet hoefden aan te kloppen. Hun project was te kleinschalig, de spronginvestering veel te groot en het risico is voor een bank daardoor te groot. De ondernemers zijn eerst zelf met Qredits in gesprek gegaan. Ook deze partij vond het risico te groot. ‘Uiteindelijk zijn we via internet met John Hoven, adviseur van Credion Apeldoorn, in contact gekomen,’ zegt Astrid. ‘Samen met hem hebben we alle opties doorgenomen. John heeft een plan gemaakt, waarmee hij naar verschillende Crowdfund-platforms is gegaan. Uiteindelijk bleef Collin Crowdfunding over. John heeft de funding pragmatisch en snel opgetuigd.’

Binnen drie kwartier was de funding geregeld

‘Het voordeel is dat het een aansprekend product is,’ zegt John. ‘En dat je er makkelijk iets mee kunt richting je investeerders. John Hoven heeft samen met Richard de input geleverd voor het neerzetten van de businesscase. Vervolgens is de vraag uitgezet bij Collin. Hij wist met zijn bevlogen verhaal de commerciële man van Collin te overtuigen.’  De aanvraag is online gekomen en binnen drie kwartier was de funding geregeld. Het ging om een funding van 156.000 euro. Richard heeft een krachtig netwerk, dat ook afnemer is, en erg betrokken is bij het product. Dat zag je ook terug in de prepublicatie van de Crowdfunding. Je hebt investeerders nodig voordat je live kunt gaan. Er dient een deel van de investeerders vanuit de innercrowd te komen. Dat is een voorwaarde. Hun eigen netwerk leverde al gauw zo'n 35% van het benodigde bedrag op, ruimschoots meer dan noodzakelijk.

Na het groenlicht van de Crowdfunding hebben Richard en Astrid alles in gang gezet. ‘Zonder Credion hadden we dit niet voor elkaar gekregen,’ aldus Astrid. ‘Daar mag best op geproost worden.’

Puik Bieren - muurschldering

Meer weten?

Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.