Credion helpt ambitieuze ondernemers aan financiering

Credion helpt ambitieuze ondernemers aan financiering

Foto vlnr: Elianne van Meerendonk, Fred de Jonge en Hans van Dienst (Credion). Fotografie: Klaske Kuperus Fotografie

‘Groei plan je niet, groei overkomt je’. Dat is de ervaring van Elianne van Meerendonk van L’Arte della Pizza. Wat in 2013 als liefhebberij begon, is uitgegroeid tot een alsmaar groeiend bedrijf op een industrieterrein in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen). Inmiddels is ook haar man Fred in het bedrijf gestapt. Jaarlijks bakken ze ruim tienduizend pizza’s. En er ligt nog een hele markt open.

Gepassioneerde pizziaolo

Elianne was al geruime tijd gepassioneerd door de Italiaanse pizza. Al vrij snel had ze voor ogen: ‘ik wil niet zomaar een pizzabakker worden, maar een pizzaiolo.’ In 2012 volgde ze een opleiding aan een Italiaanse pizzaschool. Inmiddels is ze een geschoold pizzaiolo en kent ze het geheim van een authentieke pizza.

Uniek concept

Bij L’Arte della Pizza kan men terecht voor workshops pizzabakken met houtgestookte ovens. Elianne en Fred werkten eerst vanuit hun woonhuis. In 2015 kwam er een mobiele pizzakeuken bij, een Vespa-Piaggio en niet veel later een foodtruck waarmee ze Festivals en campings bezoeken. Alles wordt ter plekke gemaakt en voorbereid. Het is het complete plaatje wat het concept uniek maakt. En altijd een sterke focus op de klant. Als snel groeiden de ondernemers uit hun jasje. Het werd tijd voor een volgende stap, professionalisering. Uiteindelijk zijn ze eind 2019 naar een nieuwe bedrijfsruimte verhuisd en kunnen ze verder groeien. Echter voordat het zover was moest er nog een heleboel gebeuren. Allereerst het vinden en aankopen van grond en het regelen van de financiering. Eind 2017 hadden ze een locatie gevonden en bij hun huisbankier aangeklopt. Echter ze kregen de financiering zelf niet rond.

Credion_LarteDellaPizza

Inspirerende kennismaking

Via internet kwam Fred bij Credion Zeeland terecht. De vraag aan Credion adviseur Hans van Dienst was hoe hij de aankoop van de grond kon financieren. ‘De eerste kennismaking was heel inspirerend,’ zegt Hans. ‘Ik had meteen een goed gevoel bij wat Elianne en Fred vertelden. En vooral omdat ze heel realistisch zijn.’ Eerst is er naar de historie van het bedrijf gekeken en een financiële analyse gemaakt. Vervolgens heeft Hans gekeken wat de ondernemers wilden financieren en bij welke partners de financieringsvraag kon worden neergelegd. Hans vertelt: ‘Ik heb een aanvraag voor een hypothecaire lening voor de herfinanciering van de grond en voor de bouw van het bedrijfspand naar de huisbankier en een andere grote bank gestuurd. Daarna ging het snel. Met name omdat de dossiers heel compleet waren. De banken kregen meteen een goed totaalplaatje. Beide banken waren geïnteresseerd. We kijken altijd naar het beste resultaat voor de klant. Uiteindelijk is voor de huisbankier gekozen.’

Overbruggingskrediet

‘Voordat de financiering rond was is er door Hans een overbruggingskrediet van een half jaar geregeld,’ zegt Elianne. ‘Zo konden wij de grond alvast aankopen.’ Hans: ‘In ons netwerk hebben wij een particuliere investeerder uit de regio gevonden die een overbruggingskrediet voor de aankoop van de grond wilde verstrekken. Zo had ik de tijd om de financieringsaanvraag bij de banken neer te leggen.’

Plannen ontwikkelen en doorpakken

De ondernemers zijn erg tevreden over de aanpak van Hans. ‘Er was meteen een klik. Hans kwam al snel met een oplossing voor onze financieringsbehoefte,’ zegt Elianne. ‘De nieuwe bedrijfsruimte is inmiddels in gebruik en op 17 januari 2020 was de opening. We moeten nu een keuze maken hoe we verder gaan. Nieuwe plannen ontwikkelen en doorpakken.’

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.