Credion Gouda helpt Wyser aan overnamefinanciering

Credion Gouda helpt Wyser aan overnamefinanciering

Foto vlnr: Jan Mettau en Michel Bierhuizen (Credion)

Jan Mettau is eigenaar van Wyser BV, een ICT-onderneming met ruim 25 jaar ervaring in bouw en het beheer van platformen, migraties van Kantoor Automatisering (KA)- omgevingen, en het detacheren van support personeel. Maar ook als het gaat om ICT-management, architecten en projectleiding Human Resources Management, Communicatie en Administratie heeft Wyser expertise in huis. Slogan van Jan: ‘wij zijn niet uniek, maar wel bijzonder. Zonder poespas. ‘What you see is what you get!’

Via zijn fiscaaladviseur, Peter Eerland van Eerland & Van Vliet, kwam Jan bij Credion Gouda terecht. Jan had op dat moment een belang van 40% in Wyser BV en kreeg de mogelijkheid om de resterende 60% te kopen. Michel ging om tafel met Jan om een compleet beeld te krijgen van de casus en welke financiering daarbinnen het beste paste. Allereerst is er naar de historie van de onderneming gekeken en vervolgens naar wat Jan uiteindelijk wilde financieren. Was er alleen rekening gehouden met de overnamefinanciering, of moest er nog meer worden gefinancierd zoals bijvoorbeeld werkkapitaal? Dit is allemaal in beeld gebracht en in een kredietaanvraag verwerkt.

Meerwaarde Credion

‘Ik heb de kredietaanvraag naar de drie grootbanken gestuurd,’ zegt Michel. ‘Daarna ging het heel snel. Vooral ook omdat de dossiers heel compleet waren. De banken kregen meteen een goed totaalplaatje. En dat is onze meerwaarde.’ ‘Met alle drie de banken had ik wel een klik,’ geeft Jan aan. ‘Echter de ING sprong eruit vanwege de persoonlijke aanpak van Maurits Presseisen, Adviseur Zakelijk bij ING. En qua financiële uitgangspunten was deze bank ook voordeliger. Wat ik sterk vind is dat Credion zelf een voorstel heeft gedaan richting de banken hoe het financieringsarrangement eruit zou moeten komen te zien. We waren dus zelf in de lead.’

Borgstellingskrediet

De financiering was uit twee delen opgebouwd. Een lening met staatsgarantie en een financiering van het werkkapitaal. Jan moest een overname financieren waar geen dekking tegenover stond. Met een staatsgarantie, ook wel borgstellingskrediet, staat de Nederlandse overheid garant voor een onderneming die een lening wil afsluiten, maar niet genoeg zekerheid aan de bank kan bieden. Een bank wil namelijk zeker weten dat de rente en aflossingen worden betaald.

Zeer tevreden over samenwerking

Jan is erg tevreden over de aanpak van Credion: ‘Ik kreeg heel snel een oplossing voor mijn  financieringsbehoefte. Ik ben zeer tevreden over de samenwerking met Michel. Hij heeft me volledig ontzorgd. Wat ik daarnaast heel fijn vind is dat ik nu ook een onafhankelijke persoon heb die kennis heeft van bedrijfsfinancieringen. Afgesproken is dat we eens per jaar bij elkaar komen om naar de cijfers te kijken en wat we gaan doen.

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.