Succesvolle uitbreiding Op- en overslag Terminal Bergambacht

Succesvolle uitbreiding Op- en overslag Terminal Bergambacht

Foto vlnr: Arjan Zijderlaan, Willemijn van Dorp, Harm Zijderlaan en Henri Blokland (Credion)

Op- en overslag Terminal Bergambacht (OTB), is een zelfstandig familiebedrijf dat sinds 1981 gevestigd is in Bergambacht. Inmiddels staat er een nieuwe generatie aan het roer, de broers Arjan en Harm Zijderlaan. Arjan bevindt zich het liefst op het buitenterrein en heeft de vergunningaanvragen in zijn portefeuille. Terwijl Harm op kantoor het roer houdt. De broers vullen elkaar goed aan.

Klantgericht werken

OTB zorgt voor de aan- en afvoer van goederen over water en over de weg. Met haar unieke ligging aan de rivier De Lek draagt het bedrijf bij aan een duurzame en concurrerende manier van transport. De kernwaarden van het bedrijf zijn flexibiliteit, veelzijdigheid en professionele dienstverlening. Alle processen en activiteiten worden efficiënt uitgevoerd. Door effectief te werken is OTB in staat snel te reageren op wensen van de klant. Naast de logistieke en overslagdiensten biedt de terminal uitgebreide mogelijkheden voor op- en overslag van goederen en containers.

Meegaan in schaalvergroting

Door de veranderende markt, waarin schaalvergroting en duurzaam ondernemen een grote rol spelen, is OTB initiatiefnemer van de aanleg van een overnachtingshaven voor binnenvaartschepen. ‘Rijkswaterstaat heeft veiligheid van het vaarverkeer hoog op de agenda staan’, zegt Arjan. ‘Door deze aanleg hebben wij als bedrijf een mogelijkheid om onze activiteiten verder te ontwikkelen.’ Door deze nieuwe invulling kan OTB meegaan in de schaalvergroting, dus grotere schepen laden en lossen. We kunnen straks vele vormen van scheepvaart voor de kant krijgen.

Meer opslagcapaciteit

OTB heeft bedrijfseconomische redenen om uit te breiden. Er is onder meer behoefte aan meer watergebonden opslaglocaties. Uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten draagt bij aan de versterking van de economie in de Krimpenerwaard, vooral waar het gaat om watergebonden bedrijvigheid en de daar aan gelieerde vervoerssector. Voor de financiering van deze uitbreiding heeft OTB bij Henri Blokland, Credion adviseur Gouda-Woerden-Oudewater-De Waarden, aangeklopt. Het betreft de nieuwbouw van een op- en overslagloods, inclusief de herfinanciering van de bestaande leningen.

Voorkomen van extra kosten

Henri kent de familie Zijderlaan uit de periode dat hij accountmanager was bij de huisbankier van de familie. Op basis van de bedrijfsresultaten kon hij de benodigde financiering halen.

Het leek Henri verstandig om eerst een ‘bankenrondje’ te doen langs de drie grote banken. Hij heeft daarvoor een uitgebreid kredietmemorandum en een financiële rapportage opgesteld. De accountmanagers van de verschillende banken hebben het bedrijf bezocht, waarna ze een discussion paper hebben uitgebracht. Het kredietmemorandum was daarbij leidend. Op basis van de voorstellen heeft Henri een offertevergelijking gedaan. Na diverse onderhandelingsronden is voor de huisbankier gekozen. Hierdoor waren er geen nieuwe hypotheekinschrijvingen nodig en werden extra kosten, waaronder boeterente en een afsluitingsprovisie, voorkomen. ‘Er was door OTB al veel voorwerk gedaan. Dat scheelt in tijd. Binnen afzienbare tijd lag er een getekende offerte van de huisbankier’, zegt Henri.

Zeer scherpe financiering

Het gehele traject is heel voorspoedig verlopen met als resultaat een zeer scherpe bancaire financiering, waarmee OTB op jaarbasis fors op de rentelasten bespaart. Zo kan het bedrijf haar toekomstplannen realiseren. Arjan heeft absoluut de meerwaarde van het inschakelen van Henri ervaren. ‘Ik ben door Henri volledig ontzorgd. Zo hebben Harm en ik ons kunnen focussen op waar wij goed in zijn. Dat de financiering zo gunstig zou uitpakken hadden we allerminst verwacht. De dienstverlening van Henri verdient zich terug. En ook voor de toekomst zal Henri de vinger aan de pols houden, want er liggen al plannen voor verdere uitbreiding’, aldus de ondernemer.

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.