Dekbeddenfabriek Texeler terug naar de basis

Dekbeddenfabriek Texeler terug naar de basis

Martijn de Veij was nog maar zeventien toen hij in 1986 in dienst kwam van de Texelse dekbeddenfabriek Texeler. Hij schopte het tot bedrijfsleider, maakte een bedrijfsovername mee, begon samen met de oude eigenaar een concurrerende fabriek en mag zich sinds eind 2018 de enige eigenaar noemen van zowel de onderneming als alle bezittingen.

Het moet kunnen, maar wordt een lastig karwei

Hij heeft een hectisch jaar achter de rug, vertelt hij. “In 2014 was ik eigenaar van het bedrijf geworden, eind 2017 gaf Dick Graaf te kennen ook van het pand af te willen. Hij is de zeventig gepasseerd en had zijn vrouw lang geleden beloofd haar geen gedoe met de verhuur van bezittingen na te laten. Wij wilden graag blijven, het pand past ons als een jas. Ik heb Maarten-Jeroen den Boer van Credion Texel MB RV daarom gevraagd of het haalbaar was om het over te nemen. Het moet kunnen, maar het wordt een lastig karwei, antwoordde hij. Het hele proces heeft uiteindelijk een jaar geduurd. Op 18 december 2018 zaten we bij de notaris.”

Texeler

Texeler werd in 1984 opgericht door Texelaar Dick Graaf. Hij was op het idee gebracht door een oude dame uit Oudeschild die thuis schapenwollen dekens maakte voor reuma- en diabetespatiënten. Hij kocht het procedé van haar en begon met de productie van dekbedden. Vier jaar later trad Martijn bij hem in dienst. “Ik was leerling-machinist op de kustvaart en net zes maanden op zee geweest toen het schip waarop ik voer naar de kelder ging. De bemanning had bij windstil weer midden op Het Kanaal de ballasttanks opengezet.” Grijnzend: “Een centenkwestie, ik denk dat die lui nou pas vrijkomen.”

Zonder salaris of uitkering besloot Martijn bij de dekbeddenfabriek binnen te lopen, zoals Texelaars het bedrijf van Graaf noemden (en nog steeds noemen). “Dat zat toen nog in een klein pandje op het Weezenland in Den Burg. Ik kon gelijk beginnen met vegen, de dag erop mocht ik achter één van de machines. In de jaren erna ben ik het hele bedrijf doorgewandeld.”

Gouden tijden

Texeler beleefde gouden tijden. “Dick was net op televisie geweest bij Brandpunt in de Markt. Dat zorgde voor veel klandizie. Het was booming. Elk jaar verdubbelde zowel de omzet als het aantal medewerkers. Op een gegeven moment waren we met vijftig man, maakten we 500.000 dekbedden per jaar en waren we marktleider in Europa.”

Het succes bracht ook zorgen met zich mee. “Dick vond het een last, vijftig gezinnen die van hem afhankelijk waren voor hun inkomen. Hij zocht daarom een grote onderneming erachter voor meer zekerheid. Voorwaarde was dat het een Texels bedrijf was en dat de productie op Texel zou blijven.”

In 1999 vond Graaf een koper: RAB, groot geworden in de handel in olie en bouwmaterialen en eigenaar van een groot aantal vestigingen van Bouwcenter, Gamma en Karwei. Martijn bleef als bedrijfsleider, maar keerde na een paar jaar al terug naar Graaf. Zijn oude werkgever was ondertussen een experiment begonnen met de isolatie van huizen met schapenwol. “Dat ging aanvankelijk heel goed. Duitsland had een groene regering die subsidie gaf: het verschil in prijs tussen steenwol, de gebruikelijke manier van isoleren, en schapenwol. Maar de groene regering verdween en daarmee de subsidie. Jammer, want het was een mooi product.”

Texelwool

Ondertussen ging het met de verkoop van Texelse dekbedden een stuk minder. Over de oorzaak valt een hoop te zeggen, maar Martijn staat er liever niet te lang bij stil. Het niet kunnen kiezen van een afzetmarkt – de detaillist of de groothandel – speelde wat hem betreft een belangrijke rol. “In ieder geval: het ging niet goed.”

Graaf zag het met argusogen aan en besloot in 2007 weer zelf dekbedden te gaan produceren en een nieuw bedrijf op te richten: Texelwool. Het vullen van de katoenen overtrekken gebeurde met een nieuwe machine, die Graaf speciaal had laten maken en die de schapenwollen vulling de zachtheid van dons gaf. “Het is een nogal technisch verhaal, maar de machine zorgde voor veel lucht tussen de wolvezels. En lucht is de beste isolator.”

Overname

Net als voorheen richtte Graaf zich vooral op de detaillist. Dat bleek een prima besluit. Al snel werd genoeg geld verdiend voor een nieuw pand aan de IJsdijk. RAB gaf de concurrentiestrijd op, waarna Texelwool Texeler overnam. Toch duurde het succes maar kort. Martijn en zijn compagnon, die kort daarvoor mede-eigenaar waren geworden, wilden een grotere afzetmarkt aanboren. “Maar midden in de crisis werden de marges steeds kleiner en daar viel niet tegenop te produceren.”

In 2014 ging Martijn alleen verder. “We stonden er heel slecht voor. Gelukkig kwam Dick me tegemoet door me onder gunstige voorwaarden het pand en de machines te verhuren. We krompen in naar twintig medewerkers. Gelukkig zonder gedwongen ontslagen op het eiland. Nu leveren we eigenlijk alleen nog aan detaillisten. We hebben ongeveer 1000 klanten, waarvan 950 in Nederland en België. En daarnaast nog wat in Zwitserland, Zweden, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.”

Van A tot Z begeleid

Sinds 18 december 2018 is Martijn eigenaar van zowel het bedrijf als het pand en de andere bezittingen. De overname was een langdurig proces, waarbij hij werd geholpen door Credion Texel. “Ik ben van A tot Z begeleid door Maarten-Jeroen den Boer en Hans Eelman. Leuk is dat ik nog met Hans heb gevoetbald. Dat voelde vertrouwd. Maar het gaat me er vooral om dat je moet doen waar je goed in bent. Ik maak dekbedden, zij hebben verstand van financiering. Ik kan alleen maar zeggen dat zij hun werk uitstekend hebben gedaan.”

Doorslaggevend volgens Credion Texel was dat uit de taxatie van de bezittingen bleek dat de machines een flinke waarde vertegenwoordigden. Stille reserves, die als eigen inbreng en als zekerheid bij de financiering konden worden ingezet. Martijn: “Het ging al een paar jaar goed en dat is van invloed geweest op de waarde van de machines. Als het slecht gaat, krijg je niet veel meer dan achttien cent per kilo voor het oud ijzer. Nu het goed gaat, zijn ze veel meer waard.” De overname is grotendeels gefinancierd door ING, terwijl ook Dick Graaf zich nogmaals soepel opstelde. “Dick heeft ons dit echt gegund en daar ben ik heel blij mee.”

Terug naar de basis

Martijn is optimistisch over de toekomst: “Onze kracht is dat we leveren uit voorraad, onze klanten hebben hun bestelling binnen 48 uur in huis. De hele productie is A-merk. Geen gedoe meer met goedkopere dekbedden van mindere kwaliteit waarmee je jezelf beconcurreert. De detaillisten waarmee we zakendoen, houden zich allemaal aan de adviesprijs. Dat stunten met prijzen werkt niet. We moeten niet willen meedoen aan de concurrentiestrijd. We kunnen nu eenmaal niet elke dertien seconden een dekbed maken. Bij ons gaat het om kwaliteit. Terug naar de basis.

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.