Bingham Schiedam kiest via Credion voor Rabobank als handelspartner

Bingham Schiedam kiest via Credion voor Rabobank als handelspartner

Bingham Schiedam in de Rotterdamse haven is een ‘wereldberoemde’ internationale leverancier/groothandel van producten voor Shipchandlers in de scheepvaart en voor de bouw en steigerbouw. Het bedrijf bestaat sinds 1871 en werd groot met de zeilmakerij en kleinschalige handel. Onder het oudere publiek zijn ze vooral bekend als leverancier van vlaggen. Na 15 jaar verlegde Bingham Schiedam de focus naar de handel. Het bedrijf heeft alle standaardproducten op voorraad en produceert zelf maatwerkproducten op bestelling.

Credion adviseur Ruud Gevers van Credion Zuid-Hollandse Eilanden en Wim Pessers van Bingham Schiedam kennen elkaar al jaren. Wim herinnert zich nog het bezoekje van Ruud als zwarte piet aan het bedrijf als acquisitie actie van de bank waar Ruud toen nog werkte. ‘Vanwege de goede relatie heb ik bij Ruud aangeklopt, omdat ik een oplossing zocht voor een financiering die ik had lopen bij de informal investor van mijn pand. Tegenwoordig is het populair om regelingen te treffen met informals, maar daarvoor betaal je twee keer zoveel als bij de bank. Ik wilde mijn eigen dure lening omzetten in een bancaire financiering met uitbreiding om onze gestage groei te ondersteunen. Hier in de haven moeten we binnen twee uur leveren aan onze klanten, anders gaan ze naar een concurrent. Dat houdt in dat we veel voorraad hebben en het is moeilijk om 100% pure financiering op voorraad te krijgen.’

Staatsgarantie

Ruud vertelt: ‘Ik heb de huisbankier en de Rabobank benaderd met de vraag of de financiering van de informal overgenomen en uitgebreid kon worden. Daarnaast heb ik aangegeven dat er ook gekeken moest worden naar Staatsgarantie. Een staatsgegarandeerde lening geeft banken de mogelijkheid om een lening te verstrekken onder garantiestelling van de Staat. Dat is met name ideaal als de ondernemer onvoldoende bancaire zekerheden kan bieden, maar in dit geval bood de combinatie van de Staatsgarantie en de hoge voorraad uitkomst. Wat ik mooi vind, is dat er tegenwoordig veel alternatieve financieringsvormen worden afgesloten, maar hier bleek de traditionele financieringsvorm bij de bank de best passende oplossing.’

Creatieve oplossingen

Wim is zeer tevreden met het resultaat. ‘Alle lof voor Ruud en voor de accountmanager van de Rabobank. Beide zijn zeer alert en meedenkend in creatieve oplossingen. Niet alleen heb ik de informal afgekocht, maar ook hebben we nu een flexibelere financiering om voorraden te financieren. Onze producten worden als partij bij producenten in het Verre Oosten besteld en worden pas vervoerd als de container vol is. Het transport duurt minimaal vier weken, bestellingen moeten aanbetaald worden en daarna liggen de producten op voorraad bij ons. Een kapitaalintensief proces. Waar vind je dan een financier die met je meegroeit? Gelukkig kwam Credion met de juiste oplossing.’