Samenspel vanuit netwerk bij overname Drukkerij Manuel

Samenspel vanuit netwerk bij overname Drukkerij Manuel

Sinds begin december 2016 is Emil Roosen directeur van Drukkerij Manuel in Vaassen. Met een achtergrond in de bancaire en leasewereld maakte hij een complete carrièreswitch.

Eigenaar worden

Emil vertelt: “In januari werkte ik bij de Rabobank en hielp ik Erik, de directeur van Drukkerij Manuel, met een financiering voor een vierkleurenpers. Zodoende kreeg ik cijfermatig inzicht in de onderneming. In mei 2016 keerde ik terug naar de leasewereld. Opnieuw zat Erik bij mij aan tafel, nu voor de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. Die dag hoorde ik dat hij overwoog om de drukkerij te verkopen. Diezelfde avond heb ik hem gebeld en gevraagd of het niet iets voor mij zou zijn. Vanwege de vrijheid die het me oplevert heb ik altijd de drang gehad om zelf eigenaar te worden van een goedlopend bedrijf. Drukkerij Manuel is dat. Vooral in de crisis hebben ze het goed gedaan. Ze zijn zuinig geweest en hebben een aantal mooie klanten binnen gehaald.  We spraken af dat Erik mij als commercieel manager zou ondersteunen, omdat ik zelf natuurlijk niet ‘uit de sector’ kom.” 

Om de overnamefinanciering te regelen, schakelde Emil een andere bekende uit zijn netwerk in: Norbert Horstink van Credion Deventer. “De enige logische keuze vanwege onze gezamenlijke geschiedenis bij de Rabobank én de onafhankelijke positie die hij heeft vanuit Credion” licht Emil toe. 

Kredietdossier

“Er lag al een plan dat namens de verkoper was opgesteld ten behoeve van een overname. Ik zorgde voor een compleet plan waarin onder meer het rendement, de geldstromen en de mogelijke financieringslasten beschreven waren,” vertelt Norbert. “Vervolgens stelden we een kredietdossier op. Daaruit bleek dat de financieringslasten goed betaald konden worden. We hebben gekozen voor een constructie waarbij de risico’s goed afgedekt zijn. Zo is er een achtergestelde lening afgesloten bij de oud-eigenaar, een deel gefinancierd middels financial lease op het machinepark en een bancaire financiering bij de Rabobank, met een borgstelling MKB van de overheid.

Binnen 2 maanden afgerond

De voorbereiding was goed; het zorgde ervoor dat het complete traject binnen twee maanden was afgerond. Ook na de overname blijf ik betrokken. Ik wil graag een vinger aan de pols houden en zorgen voor een stuk begeleiding, maar minstens zo belangrijk vind ik het om alle financiers op de hoogte te houden. Het hele traject verliep vlekkeloos en het was prettig om te merken dat alle partijen enthousiast waren om te financieren.”