Marcel Knoop rijopleidingen springt in krater in de markt

Marcel Knoop rijopleidingen springt in krater in de markt

Oorspronkelijk was de rijschool van Knoop niet anders dan alle anderen. Tot Marcel Knoop wilde doorgroeien en aan Gerrie Bergmans vroeg om marktonderzoek te doen. “We gingen ons focussen op mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Het was een logische stap. 

Ten eerste omdat Marcel al veel werkte met mensen die een stoornis in het autistisch spectrum hebben. Ten tweede omdat rijopleidingen voor ‘moeilijkere’ doelgroepen geen gat, maar een krater in de markt zijn. Sindsdien komen deze cursisten, soms ten einde raad, bij ons. Wij zetten ze weer op hun voeten, nemen ze bij de hand en laten ze niet meer los tot het begeerde roze pasje in hun bezit is. Waar de meeste rijscholen focussen op snel schakelen en geld verdienen, komen cursisten bij ons voor een persoonlijke aanpak en betrokkenheid,” vertelt Gerrie.

Investeren

Doordat het aantal cursisten met een beperking bleef groeien, wilde de rijschool investeren in nog meer gespecialiseerde auto’s en brommers. Ze namen contact op met de huisbankier, maar de onpersoonlijke aanpak en de vele onmogelijkheden stuitten Gerrie tegen de borst. Ze zocht een alternatief en kwam uit bij adviseur Frank Geelhoedt van Credion Rotterdam. 

Crowdfunding

Frank Geelhoedt blikt terug: “Ik vond dit een typische case voor crowdfunding. Crowdfunding is veel meer gericht op de toekomst, terwijl banken vooral kijken naar behaalde resultaten in het verleden. Ik heb geadviseerd om het bedrag van de financieringsaanvraag te verhogen. Daardoor konden Marcel en Gerrie de balansverhoudingen op orde brengen. Het is beter om voor een financiering met een langere looptijd te kiezen. Kortlopende schulden kunnen in theorie te allen tijde opgevraagd worden en dat maakt je bedrijf kwetsbaar. Een langer lopende financiering zorgt voor meer stabiliteit, zo lang je maar aan je aflossingsverplichting voldoet.”

Betrokken

“We kozen voor crowdfunding via Collin Crowdfund N.V.,” vertelt Gerrie. “Net als Credion was ook deze partij direct enthousiast en heel erg betrokken bij onze zaak. Aanvankelijk had ik echt mijn twijfels en was ik bang dat mensen niet in ons product zouden willen investeren. Volkomen onterecht zo bleek! Bínnen 7 minuten hadden 80 investeerders het volledige bedrag van € 80.000,- gefinancierd! Sterker nog, Collin Crowdfund bleef telefoontjes ontvangen van mensen die ook wilden investeren, maar net te laat waren. Dankzij het vertrouwen van deze mensen zijn wij als rijschool in staat om nog steeds te groeien in een stagnerende markt.”