Credion helpt ambitieuze twintigers aan overnamefinanciering voor restaurant

Credion helpt ambitieuze twintigers aan overnamefinanciering voor restaurant

Eind 2015 maakten twee jonge ondernemers uit Alkmaar een afspraak bij Credion in Heerhugowaard. De 23-jarige Silvano Kuiper en de 27-jarige Khyber Naserie vertelden Credion adviseur Martijn Dekker dat ze het restaurant ‘De Heeren van Sonoy’ in Alkmaar wilden overnemen van hun werkgever. Ze klopten aan bij Credion voor advies en begeleiding bij het financieringstraject.

“We werkten beide al jaren in het restaurant en zagen veel kansen om het restaurant nóg succesvoller te laten draaien. Vandaar dat wij zeer geïnteresseerd waren in de overname van De Heeren van Sonoy. In eerste instantie probeerden we zelf de aankoopfinanciering te regelen bij onze huisbankier. Helaas kregen we een afwijzing. Desondanks waren we nog steeds overtuigd van onze plannen en daarom gingen we op zoek naar een financieel adviseur die ons verder kon helpen.“

Uitdaging

“Via via kwamen we bij Credion uit,” vertelt Silvano. Na het eerste gesprek werd ook Martijn aangestoken door het enthousiasme en de plannen van het bevlogen stel: “Ik  vond het een uitdaging om de jongens te helpen met hun financiering en geloofde in hun plannen”, vertelt Martijn Dekker van Credion Heerhugowaard. “Stap 1 was een afspraak met de eigenaar van het restaurant om zijn wensen omtrent de overname in kaart te brengen. Vervolgens ben ik met Silvano, Khyber en de accountant om tafel gegaan. Op basis van alle input heb ik een voorstel geschreven voor de financiering van de inventaris, goederen en exploitatie van het restaurant.”

Martijn Dekker legde de financieringsaanvraag neer bij vier banken. Met de ABN AMRO werden vervolgstappen gezet. Bij de overname was er sprake van een stuk goodwill-financiering en Ingrid Timmerman, accountmanager bij de ABN AMRO, wilde graag weten hoe de verkoopprijs tot stand was gekomen. Ze vroeg een gesprek aan met Martijn, Silvano en Khyber. “Ook Ingrid was positief gestemd na het gesprek. Het goedkeuringstraject voor de financiering werd in gang gezet,” vertelt Martijn. “Binnen tweeënhalve maand hebben we het hele traject zonder problemen doorlopen. Ik vind het zeer positief dat de ABN AMRO open staat voor horeca financieringen en dat ze deze jonge ondernemers wilden helpen.”

Vertrouwen

Het vertrouwen van de bank in Khyber  en Silvano bleek terecht. “Gedurende het financieringstraject kwam het financiële overzicht van december 2015 tot en met maart 2016 binnen,” vertelt Khyber. “Die cijfers waren voor het eerst in bijna tien jaar heel erg goed! Zo goed, dat zelfs de voormalig huisbankier, die ook voor de tweede keer een afwijzing had gegeven, ineens wél wilde financieren.”

Persoonlijk contact

Als nieuwe eigenaar hebben ze een aantal veranderingen doorgevoerd die de cijfers positief beïnvloeden. “We kregen meer inzicht in bepaalde zaken. Door de personeelsbezetting strakker te plannen zijn die kosten per maand sterk gedaald. Zónder dat de gastvrijheid daaronder te lijden heeft,” benadrukt Silvano. “Ons personeel is jong, professioneel en gedreven. Gemiddeld werken ze hier al twee tot drie jaar. Persoonlijk contact vinden wij erg belangrijk.” Khyber vult aan: “Sinds dit jaar kom ik, als chef-kok, bijvoorbeeld bij de gasten aan tafel zodat ik kan vertellen welke gerechten we buiten de kaart om hebben.” 

Samenwerking

Terugkijkend op de afgelopen maanden stelt Silvano: “De samenwerking met Credion is ons zo goed bevallen dat we één keer per maand met Martijn afspreken om de bedrijfsvoering door te nemen.” Khyber bevestigt dat: “Wij zijn natuurlijk behoorlijk jong. Voor ons is het heel handig om bepaalde tips en trucs te krijgen, zodat we nog beter presteren en kunnen blijven groeien. Martijn communiceert heel duidelijk en legt ingewikkelde zaken op een begrijpelijk niveau uit.”