Wereldsterren relaxen in ‘Handmade in Holland’ bioscoopstoelen van Ineva Design

Wereldsterren relaxen in ‘Handmade in Holland’ bioscoopstoelen van Ineva Design

Waar kopen de beroemde sterren nieuwe stoelen voor in hun privé bioscoop? Het antwoord is verrassend: bij Ineva Design in Harderwijk! Ook de elektrisch rijdende rolstoel -onherkenbaar vermomd als relaxfauteuil- van volkszanger Koos Alberts komt uit deze meubelfabriek van eigenaar Paul Ricci. En datzelfde geldt voor de vrolijk gekleurde maatwerk behandelstoelen op de afdeling Kindergeneeskunde in het VUMC.

Eind 2014 oriënteerde Paul zich op de mogelijkheden om een eigen meubelfabriek op te starten. Die verkenning in de markt leverde direct al enkele potentiële klanten op. In juni 2015 hakte hij de knoop door en werd Ineva Design opgericht. “Al onze producten zijn handwerk, maatwerk en van hoogstaande kwaliteit. Daarmee zijn wij echt onderscheidend in de markt,” vertelt Paul. “We bedienen twee doelgroepen. Voor de zorgsector in Nederland maken we onder andere behandelstoelen die gebruikt worden voor nierdialyse of chemotherapie of andere doeleinden zoals hospices en diverse instellingen voor mensen met een meervoudige handicap. En in de particuliere sector leveren we wereldwijd bioscoopstoelen voor privé bioscopen.” 

Voorfinancieren

Na de officiële start begonnen de opdrachten direct binnen te stromen. “Onze grootste uitdaging was onze levertijd van minimaal zes tot acht weken. Daardoor kon het wel twaalf weken duren voor het geld op onze rekening stond. Onze materialen en arbeidskosten moesten natuurlijk allemaal voorgefinancierd worden en dat was gezien het aantal orders moeilijk. We gingen om tafel met de bank. Ondanks dat we de afspraken met onze klanten zwart op wit hadden staan, durfden ze niet te investeren. Ze vonden het risico van zaken doen in het buitenland te hoog. En ondertussen bleven we groeien. En groei kost geld en dat hadden we niet. Onze boekhouder attendeerde ons daarom op Credion,” zegt Paul. 

John Hoven van Credion Apeldoorn was direct enthousiast over Ineva Design: “Vader en zoon Ricci zijn heel bevlogen. Ze konden mij direct van de potentie van hun bedrijf overtuigen, ondanks dat er sprake was van een groter risico dan gemiddeld. Ik verwachtte dat een crowdfundingsactie voor de bioscoopstoelen interessant kon zijn voor kleinere investeerders. Helaas vond het geselecteerde crowdfundplatform het risico van een afzetmarkt in de USA ook te groot.” 

Privé-investeerder

John koos voor een andere aanpak: “Ik zocht naar een privé-investeerder en vond een potentiële kandidaat in mijn netwerk. Daarna ging het snel. De investeerder zag direct dat hij met goede ondernemers te maken had. Ik stelde de overeenkomst op en die werd ondertekend.” “Ook nu helpt de investeerder ons wanneer we een grote opdracht hebben en hulp kunnen gebruiken bij de voorfinanciering. En dat is heel prettig,” vertelt Paul. “De samenwerking met Credion beviel ons heel goed. Onze case was een uitdaging: zoek maar eens een investeerder die hierin durft te stappen. Dankzij de privé-investeerder die John voor ons vond, kunnen we nu echt doorgroeien. En het gaat snel! In maart komt er een nieuwe accountmanager, waardoor we hopelijk eindelijk alle leads kunnen opvolgen. Dan zal alleen de afzet in de zorgsector al stijgen van tien tot vijftien stoelen per maand naar 30 tot 40 stuks per maand!”

Volg Credion op FacebookVolg Credion op TwitterVolg Credion op LinkedInVolg Credion op YouTube