NIBC biedt uitkomst in vastgoedfinanciering voor kleinere vastgoedbeleggers

NIBC biedt uitkomst in vastgoedfinanciering voor kleinere vastgoedbeleggers

Niels van der Voort is afgestudeerd weg- en waterbouwkundige en erkend zonnestroom installateur. Na zijn studie startte hij zijn eigen bouwbedrijf Bouw in Samenwerking. Spoedig nam Niels personeel in dienst. “Ik ben liever een kleine baas, dan een grote knecht.”

“In eerste instantie hielden we ons voornamelijk bezig met aangenomen renovatiewerkzaamheden in de stad Utrecht. In 2011 kocht ik mijn eerste woning die ik verbouwde, opsplitste en net voor de laatste schok van de crisis met winst verkocht. Na 2011 werd het voor mij als beginnend projectontwikkelaar moeilijker om een financiering te krijgen bij een bank. Hierdoor werd geld lenen voor een nieuw project lastig. Ik ben me toen weer gaan toeleggen op aangenomen verbouwingen.” 

Woningwaarderingsstelsel

In 2015 benaderde Niels een projectontwikkelaar die een pand in zijn portefeuille had dat verhuurd was aan studenten. Met behulp van een vriend die de financiering beschikbaar stelde, kocht hij het pand. De woning fungeerde daarbij als onderpand. Het pand werd
omgebouwd naar drie vrije sector studio’s die onderhoudsvrij en energiezuinig werden opgeleverd. Hierbij maakte Niels handig gebruik van een stimulans in het woningwaarderingsstelsel. Woningen die ‘zelfstandig functioneren’ hoeven niet als ‘zelfstandig kadastraal’ geregistreerd te worden. De WOZ-taxatie en de mate van energiezuinigheid zijn heel belangrijk voor de toekenning van punten via het puntensysteem. Niels vertelt: “Woningen mogen voor een hogere prijs verhuurd worden wanneer ze energiezuinig verbouwd zijn. Ik vind dat een uitgelezen kans, omdat het een driedubbele win-situatie oplevert. Voor de Staat vanwege lagere CO2-uitstoot door energiezuiniger wonen, voor de verhuurder vanwege een hogere huurprijs en voor de bewoner door meer voorzieningen en comfort.”

Klein vastgoed

Via via werd Niels getipt over de NIBC. Niels was op zoek naar mogelijkheden voor herfinanciering aangezien zijn vorige bank geen klein vastgoed meer financierde. “Dat is een probleem waar meer bedrijven tegenaan lopen,” vertelt Boudewijn Joosen van Credion. “NIBC is in dat gat in de markt gesprongen. Sinds januari 2015 verstrekt deze bank financieringen aan kleinere beleggers in het vastgoed. Wij werken veel samen met NIBC, omdat Credion de front office-functie voor haar rekening neemt. Doordat Niels het pand netjes had verbouwd, vergunningen had geregeld en de waarde goed was, was de NIBC gretig om te financieren. Het was dan ook geen complex traject.” Niels maakte een keuze uit de door de NIBC aangewezen taxateurs en het pand werd getaxeerd. “NIBC financiert 70% van de getaxeerde waarde of van het totale kostenplaatje,” vertelt Niels. 

Snel en adequaat

Over de samenwerking met Credion is hij zeer te spreken: “Boudewijn werkt snel en adequaat. Hij zorgde ervoor dat de juiste informatie werd aangeleverd en regelde een financiering die exact bij mijn wensen past. En dat in nog geen vijf weken tijd.”