Financiering via Credion geeft bakkersechtpaar lucht om door te groeien

Financiering via Credion geeft bakkersechtpaar lucht om door te groeien

Rien en Ella van Boven, beide begin dertig, namen begin 2011 een bakkerij met drie winkels over. Bij de ABN AMRO sloten ze een goodwill financiering af. “We kregen vijf jaar de tijd voor het aflossen. Dat was een pittige periode waarin we financieel gezien erg weinig lucht hadden,” vertelt Rien. In augustus 2015 kreeg het echtpaar een aanbod om een extra winkel over te nemen.

“We wilden heel graag een extra winkel, maar we vroegen ons af of het verstandig was om nóg een lening af te sluiten.” Ze vroegen hun accountant, Van Noordenne Accountants, om raad. Het toeval wilde dat Marc Damen van Credion Altena en Credion Lek & Merwestreek zich enkele maanden daarvoor in het pand van Van Noordenne had gevestigd. De accountant stuurde Rien en Ella door naar Marc in de hoop dat hij een helpende hand kon bieden.

“We wilden heel graag extra ruimte om enkele noodzakelijke investeringen te doen, maar onze aflossingsverplichting was zo hoog en de bank wilde niet méér financieren,  waardoor dit onmogelijk was,” zegt Rien. Marc ging in gesprek met de huisbankier om de mogelijkheden door te nemen. “De ABN AMRO bleek niet voornemens om mee te denken in deze casus. Bijzonder, omdat ondanks het strakke regime, alle leningen ingelost zouden zijn aan het einde van 2016 en er dus voldoende liquiditeit zou vrijkomen,” vertelt Marc. “Ik ben daarom op zoek gegaan naar een andere oplossing. Ik kwam uit bij NEOS, een alternatieve financieringsvorm, dat enige tijd geleden een overeenkomst aanging met het MKB Impulsfonds om te investeren in MKB bedrijven.”

“NEOS was uitermate behulpzaam en dacht ook mee over de invulling van de financieringsbehoefte,” stelt Marc. “Daardoor konden we zelfs het gewenste extra werkkapitaal financieren en de achtergestelde lening bij de oud-eigenaar aflossen.” Rien vertelt: “Voor de achtergestelde lening betaalden we een forse rente. Daarnaast kon de voormalig eigenaar zijn vroegere bakkerij moeilijk loslaten en dat maakte het allemaal niet makkelijker.

De crisis was een lastigere tijd voor ons en de oud-eigenaar bleef zich met onze bedrijfsvoering bemoeien. Er was sprake van een behoorlijke kloof tussen de ideeën van de oude en de nieuwe generatie. Voor ons was het daarom extra prettig dat we deze lening gelijk konden aflossen met de nieuwe financiering.”

Rien is tevreden over de samenwerking met Credion. “Marc is betrokken, duidelijk in zijn communicatie en heeft veel moeite moeten doen om de zaken met ABN AMRO af te handelen.

Investeren

Om ons bedrijf gezond te houden was het erg belangrijk om te investeren in een nieuw kassasysteem. Dat was bij de ABN AMRO niet mogelijk, maar met de financiering bij NEOS wel!

Het nieuwe kassasysteem levert veel tijdswinst en geld op. Voorheen faxten de winkels elke avond hun bestelling voor de volgende dag naar de bakkerij en moest ik die bestellingen handmatig verwerken. Nu worden bestellingen automatisch doorgegeven via de kassa en heb ik met één druk op de knop alle informatie inzichtelijk. Verder kan ik veel beter sturen op cijfers doordat ik bijvoorbeeld exact zie hoeveel foutbonnen er geschreven worden.” Met de financiering van NEOS is er zelfs wat financiële ruimte om de vier winkels in Veen, Wijk in Aalburg, Werkendam en Andel een kleine opknapbeurt te geven. 

Wensen in vervulling

“Wij zijn dus heel erg blij dat al onze wensen in vervulling zijn gegaan dankzij de financiering die Marc voor ons regelde bij NEOS,” besluit Rien.