Credion vindt oplossing in MKB Impulsfonds voor overname Europoort Uitzendbureau

Credion vindt oplossing in MKB Impulsfonds voor overname Europoort Uitzendbureau

Michaël de Bruine is een jonge ondernemer van 31 jaar. Hij mag zich sinds juni 2015 eigenaar noemen van Europoort Uitzendbureau in Rotterdam. Het bedrijf richt zich op cleaning van industriële installaties en levert personeel aan contractors van onder meer Shell, Esso, BP en aan directe klant Van Gansewinkel. Voordat De Bruine het uitzendbureau kon overnemen legde hij een lang weg af.

De Bruine benaderde drie banken met een financieringsaanvraag voor het onroerend goed en de goodwill. De banken vonden het risico te groot ondanks de extra financiële steun die de verkopende partij aanbood. Nergens kreeg hij voet aan de grond. Bijzonder, omdat het eigenlijk alleen maar ging om een ‘wisseling van de wacht’ bij een goedlopend bedrijf. Na een jaar uitzichtloos lobbyen, gooide De Bruine bijna de handdoek in de ring. Tót hij bij toeval in contact werd gebracht met Hans van Dienst van Credion Zeeland.

Van Dienst vertelt: “Credion Zeeland is sinds januari 2015 onderdeel van de Schipper Groep. Toevallig sprak één van mijn collega’s met De Bruine over zijn financieringsproblemen. Deze accountancy collega heeft ons samengebracht en in januari 2015 zat De Bruine voor het eerst bij mij op kantoor.”

Verademing

“Het was een verademing ten opzichte van het eerdere traject dat ik doorlopen heb. Snel schakelen, oplossingsgericht denken, tweerichtingsverkeer en geen ‘take it or leave it’-mentaliteit,” zegt De Bruine. “Het was Hans die een mogelijke oplossing zag in het MKB Impulsfonds.” Het MKB Impulsfonds ondersteunt MKB ondernemers die willen groeien, extra werkkapitaal nodig hebben of op zoek zijn naar een herfinanciering. Het fonds vult daarmee een gat in de markt van traditionele kredietverstrekkers en nieuwere, alternatieve financieringsvormen. Van Dienst vertelt: “Aanvankelijk had de verkopende partij al toegezegd de financiering voor het onroerend goed te verstrekken. Uiteindelijk heeft het MKB Impulsfonds ook een deel van de vastgoed financiering op zich genomen waardoor het risico voor de verkopende partij nog verder werd gereduceerd.”

Kink in de kabel

Vlak voor de definitieve overname leek er toch nog een kink in de kabel te komen. De vorige eigenaar had een rekening courant faciliteit afgesloten om de gebruikelijke piek periodes in de uitzendbranche op te vangen. Instandhouding van dat krediet was een voorwaarde van het MKB Impulsfonds. En dus moest De Bruine opnieuw om tafel met de huisbankier. Weer kreeg hij ‘0’ op het rekest. Alle betrokken partijen zijn vervolgens gaan brainstormen over een mogelijke oplossing. Die oplossing lag dichter bij huis dan verwacht. Het was de oud-eigenaar die De Bruine te hulp schoot. Hij bood aan om als tijdelijke kredietverstrekker te fungeren in tijden van piekbelasting. “Ik heb gelijk gebruik gemaakt van het aanbod, want direct na de overname kwamen we in zo’n piek terecht,” zegt De Bruine. “En het gaat goed! We hebben nu al een omzetstijging van 35% te pakken ten opzichte van vorig jaar.”

Advies

Nog steeds maakt De Bruine gebruik van de diensten van Credion. “Niet alleen nemen we de kwartaalcijfers samen door, ik kan ook bij Hans terecht voor alle advies waar ik als starter behoefte aan heb.” 

“Het is een schoolvoorbeeld van de gedreven jonge ondernemer die zich vastbijt, volhoudt, hobbels overwint en zich uiteindelijk eigenaar mag noemen van een succesvol bedrijf,” zegt Van Dienst. De Bruine vult aan: “Het meest bijzondere aan dit verhaal? Als ik niet toevallig in gesprek was geraakt met de accountant van de Schipper Groep, dan was ik nu hoogstwaarschijnlijk niet eens ondernemer geweest!”

Foto: Michaël de Bruine & Hans van Dienst (foto: Paul van Bueren)

Voor verdere informatie omtrent dit project kunt u contact opnemen met:

Hans van Dienst
Senior Adviseur Financieringsadvies

Telefoon: (0113) 25 33 11
E-mail: hvandienst@credion.nl