Nieuwe financieringsvorm voor ondernemers via MKB Impulsfonds

Nieuwe financieringsvorm voor ondernemers via MKB Impulsfonds

Ruim twee decennia lang was Marcel Slaghekke DGA van Olympia Uitzendbureau. Olympia groeide in die periode uit van een regionaal bureau tot een beursgenoteerde internationale speler met 180 vestigingen en een omzet van 380 miljoen euro in 2008.

In 2009 vertrok Slaghekke en een jaar later richtte hij Staffing Associates op. Staffing Associates faciliteert op dit moment 75 franchisenemers bij het exploiteren van een eigen uitzendbureau via de merken: Carrière Uitzendbureau, Betere Banen, Happy Nurse en Career Factory. Het bedrijf biedt eveneens een professionele backoffice service, inclusief financiering van werkkapitaal, aan kleinere en middelgrote uitzendbureaus die onder een eigen merk opereren. Staffing Associates verwacht dit jaar een omzet van 55 miljoen euro en is daarmee een van de snelst groeiende uitzendbureaus in Nederland.

“Bij de start van deze nieuwe onderneming heb ik Slaghekke bijgestaan met financieel advies,” vertelt John-Dithmar Menge van Credion Eindhoven. Staffing Associates is een snel groeiende organisatie met een toenemende behoefte aan extra financiering van het werkkapitaal. De huisbankier had de onderneming reeds een krediet op basis van een factoringsfaciliteit verstrekt. Om door te kunnen groeien en overnames te doen, was er extra financiële ruimte nodig.”

Menge attendeerde Slaghekke op een nieuw soort lening van het MKB Impulsfonds. Dit is een financieringsinstelling voor MKB ondernemers die een bedrijfslening zoeken tussen 250.000 en 1 miljoen euro. Institutionele beleggers verstrekken het kapitaal waarmee het MKB Impulsfonds leningen uitgeeft aan ondernemers. De ondernemers die geld lenen houden de volledige zeggenschap over hun onderneming. Menge verzorgde een gedetailleerde financieringsaanvraag die werd ingediend bij NEOS Business Finance, de kredietbeoordelaar en portefeuillemanager van het fonds. Hij coördineerde het hele proces; van afstemming met de huisbank tot aan het uitboeken van de lening.  Menge nam Staffing Associates veel werk uit handen en realiseerde de meest optimale condities.

Staffing Associates ontving als een van de eerste financiering vanuit het MKB Impulsfonds. Tussen de aanvraag en goedkeuring zaten slechts vijf weken. “Bijzonder is dat het MKB Impulsfonds meer mogelijkheden biedt dan reguliere banken of een  werkkapitaalfinanciering. Het MKB Impulsfonds verstrekt bijvoorbeeld een financiering náást de financiering van een huisbankier. Op die manier krijgt een onderneming de ruimte om door te groeien,” zegt Menge. “Deze nieuwe financieringsvorm lost een herkenbaar probleem op voor ondernemers. Het MKB Impulsfonds hanteert andere voorwaarden, bijvoorbeeld ten aanzien van zekerheden, en kan ook achtergestelde leningen verstrekken. Op deze manier ontstaan interessante mogelijkheden voor gezonde bedrijven die op zoek zijn naar een groeifinanciering.” 

Foto: John-Dithmar Menge & Marcel Slaghekke