Mother Goose hotel creert positieve vibe met crowdfunding

Mother Goose hotel creert positieve vibe met crowdfunding

Begin 2014 werden de Ubica panden aan de Ganzenmarkt in Utrecht omgetoverd van kraakpand tot het Mother Goose hotel. Dat ging niet zonder slag of stoot. De plaats waarop het hotel gevestigd is, is een van de meest besproken locaties in Utrecht. De panden hebben vele bestemmingen gehad. Van familiewoning, bakkerij, apotheek en boekhandel tot aan drukkerij, loodgietersbedrijf en matrassenmakerij.

De laatste jaren waren de panden in het bezit van een excentrieke eigenaar die krakers ‘huisvestte’ aan de Ganzenmarkt. De groeiende staat van verwaarlozing was de  gemeente een doorn in het oog. De eigenaar weigerde echter om de panden op te knappen. En alle pogingen ten spijt; het lukte geen enkele Utrechtenaar om ze te kopen. Tót een projectontwikkelaar uit het Oosten van Nederland  daar in 2012 wél in slaagde.

Fikse vertraging

De huidige exploitanten, Hans Pieters en Paul Westra, van het hotel zaten direct om tafel met de nieuwe eigenaar. Toch verstreken er vele maanden voordat er ook maar iets gebeurde. De oud-eigenaar gooide roet in het eten en zorgde voor een fikse vertraging. Uiteindelijk kwam het zelfs tot een juridische strijd en werden de krakers gesommeerd het pand te verlaten. Een nacht van rellen en een noodverordening van de burgemeester volgden. Op dat moment was eindelijk duidelijk dat de plannen voor het Mother Goose hotel écht doorgang zouden vinden.

Financieringsaanvraag

De Utrechters Pieters en Westra huurden het casco plus opgeleverde pand van de ontwikkelaar en hebben het vervolgens verbouwd tot een hotel. Beide exploitanten zijn geen onbekenden in de Utrechtse horeca. Toch bleek het lastig te zijn om een  financiering te regelen voor de verbouwing. Omdat de ondernemers al 10 jaar klant zijn bij Credion Utrecht/Barlavento, was het een logische stap om hun financieringsvraag hier neer te leggen.

Boudewijn Joosen pakte de zaak op. Gesprekken met twee huisbankiers volgden, maar leverden niet het gewenste resultaat op. Joosen stelde voor om te kijken naar de mogelijkheden van Crowdfunding via Geldvoorelkaar.nl. “Banken zijn huiverig als het gaat om investeringen in de horeca. Helemaal als je geen onderdeel bent van een grote keten. Crowdfunding is een goed alternatief. De meerwaarde van crowdfunding –en zéker als je doelgroep bestaat uit consumenten- ligt in het feit dat je tijdens het financieringsproces de marketingactiviteiten al kunt opstarten.” De totale investering bedroeg 4 ton, waarvan de ondernemers zelf 1,5 ton financierden. Het duurde slechts een maand om het resterende bedrag via Geldvoorelkaar.nl te regelen.

Crowdfunding

“Dat was niet alleen veel sneller dan een financiering via de bank, maar de lening condities waren met een 5-jarige annuïteit tegen 8% rente ook alleszins aanvaardbaar voor de ondernemers,” zegt Joosen. “Mother Goose maakte slim gebruik van crowdfunding. Ten tijde van de financieringsaanvraag zochten de ondernemers de publiciteit op via social media. Daarnaast werden de investeerders ook gelijk ambassadeurs van het hotel. Dat heeft zeker bijgedragen aan de goede bezettingsgraad direct bij de start,” vertelt Joosen. “Zo zie je maar wat je met een positieve vibe bereikt!” De exploitant geeft aan crowdfunding een prettige manier van financieren te vinden. Juist vanwege die ambassadeursfunctie. “De betrokkenheid van onze investeerders bij het Mother Goose Hotel bleek tijdens de opening. Minimaal 50 ambassadeurs in de leeftijd van 20 tot 80 jaar waren aanwezig.”

Samenwerking

Over de samenwerking met Credion zijn Pieters en Westra zeer te spreken. “Wij hoeven ons niet beter of slechter voor te doen dan de werkelijkheid. Credion heeft een adviserende rol. Banken wijzen op risico’s en hebben een controlerende functie. Credion denkt in mogelijkheden en kansen. Een heel andere insteek die veel beter bij ons past!”

Foto: Boudewijn Joosen & Hans Pieters