Credion als sparringspartner van Permanento BV

Credion als sparringspartner van Permanento BV

De 3 gebroeders Ros zijn eigenaar van het internationale bedrijf Permanento BV. Dit jaar bestaat het familiebedrijf 75 jaar.

Het bedrijf is marktleider op het gebied van maatwerk verbindingstechnieken. De producten worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen en industrieën, variërend van optica, automotive en elektronica tot aan de grafische en medische industrie. Permanento BV bestaat uit drie divisies: Industrial Components, Industrial Tapes & Adhesives en Edge-it.

Maatwerk en verbindingstechnieken

“Oorspronkelijk begonnen we met industriële tapes van het bekende merk 3M (Scotch),” vertelt Rob Ros. “Maatwerk en verbindingstechnieken zijn onze core business. Zo maken we bijvoorbeeld materialen die gebruikt worden in het slijpproces van brillenglazen of leveren we het materiaal waarmee telefoons ‘geplakt’ worden. Ons kantoor in Raamsdonksveer is verantwoordelijk voor Europa. Goede machines, mankracht en kwaliteitssystemen zijn onmisbaar om maatwerk te kunnen leveren. Mede door Philips, een van onze klanten, openden we in 1998 een fabriek in China. Vanuit Hong Kong bedienen we de rest van de wereld.”

Metaalunie

Paul van Baardewijk van Credion zegt: “Permanento BV maakte winst, maar had te maken met een negatieve cashflow en diverse betalingsregelingen. De Metaalunie verwees het bedrijf naar de dichtstbijzijnde vestiging van Credion en zo hebben we elkaar in januari 2014 voor het eerst ontmoet.”

Van Baardewijk schreef een plan voor een tijdelijke financieringsuitbreiding die binnen een afgesproken termijn terug gebracht zou worden naar nul. Ook de factoringmaatschappij werd betrokken bij de zaak. Van Baardewijk diende het plan in bij beide financiers van Permanento BV en het werd goedgekeurd.

Klankbord

Daarna namen ze echter geen afscheid van elkaar. Van Baardewijk vertelt: “De financiën waren op orde, maar we waren het er over eens dat er op managementniveau nog kansen lagen. Sindsdien fungeer ik als klankbord in een maandelijkse directievergadering. Ik zie het zelf als een stuk nazorg. Met mijn kennis en twintig jaar managementervaring ben ik in staat om ondernemers verder te helpen. Tevens zijn de kosten van een maandelijkse bijeenkomst te overzien én houd ik, in de rol van coach, gelijk een vinger aan de pols.” Ros bevestigt het verhaal van Van Baardewijk: “We zijn blij dat Credion de externe contacten met de financiële wereld voor haar rekening neemt. Het scheelt ons een hoop geharrewar, ruzie en onbegrip. Wij zijn ondernemers en onze belangen staan vaak haaks op wat banken van ons verwachten. Daarnaast maakt onze familieband het soms lastig om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. Dan is de betrokkenheid van een neutraal persoon bij onze bedrijfsvoering erg prettig. Wij zien Paul als een vertrouwenspersoon en sparringpartner. Hij zorgt ervoor dat de interactie binnen ons bedrijf op peil is en brengt extra kennis binnen in de organisatie.”

Kansen

Van Baardewijk ziet kansen en maakt ze bespreekbaar. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn Credion collega’s. “Wij kunnen naast de accountancy nog zoveel meer betekenen voor het bedrijfsleven. Het zorgt voor extra uitdaging in ons werk en voor continuïteit in de relatie met onze klanten.”

Foto: Ton Ros, Rob Ros, Hans Ros & Paul van Baardewijk