Crowdfunding financiering in slechts een ochtend volgeschreven

Crowdfunding financiering in slechts een ochtend volgeschreven

“Ik weet nog dat ik in mijn auto door Duitsland reed toen mijn financieringsaanvraag online ging bij Geldvoorelkaar.nl. Het project werd gekenmerkt met een A-klassering, wat staat voor een betrouwbare investering. Onderweg werd ik telefonisch op de hoogte gehouden van de aanmeldingen.Nog voor ik op mijn bestemming was aangekomen, hadden we de benodigde € 60.000,- bij elkaar", vertelt Rene Huisman van Weewer Brandwerende Applicaties (WBA).

Lammert Atsma van Credion Assen vult aan: "Binnen twee weken hadden alle investeerders de door hen toegezegde bedragen daadwerkelijk gestort, waarna de financiering beschikbaar werd gesteld. Een ongekend succes. Je bent ondernemer, start eind 2012 een bedrijf in de bouwsector en klopt aan bij de bank voor financiering. Dan heb je het niet gemakkelijk". Rene Huisman van WBA is die ondernemer. WBA richt zich op bouwkundige brandveiligheid. Het bedrijf bestaat uit 10 werknemers en maakt onder meer brandveiligheidsscans van utiliteitsgebouwen en voorziet dragende constructies van brandwerende bekleding en coating. WBA zorgt ervoor dat zowel bestaande als nieuwe panden voldoen aan de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012. Enkele bekende projecten zijn het gebouw van DUO/Belastingdienst in Groningen en Sportstad Heerenveen. "WBA onderscheidt zich door de verschillende samenwerkingsverbanden", zegt Huisman. "We bundelen onze krachten met onder meer een deurenfabrikant, adviesbureaus en bedrijven die brandalarminstallaties aanleggen. Hierdoor kunnen we gebouweigenaren ontzorgen op het gebied van brandveiligheid en dat is uniek".

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Vanwege een serieuze groei is Huisman op zoek gegaan naar financieringsmogelijkheden. Huisman merkte dat de bank vrij star was. Via de radio kwam hij bij Credion terecht. Huisman legde de financieringsaanvraag aan Lammert Atsma voor. "De problemen waren herkenbaar", zegt Atsma. "Banken zijn hogere eisen gaan stellen aan financieringen, zeker in bepaalde sectoren. Daarom worden alternatieve financieringsmogelijkheden steeds belangrijker. Zo is het stapelen van financieringen helemaal van deze tijd en crowdfunding een vaak gekozen oplossing".

"Waar banken vaak terughoudend zijn bij financieringen voor jonge bedrijven is het bijzonder om te zien hoe goed crowdfunding kan werken", zegt Atsma. Hij verzamelde in enkele dagen de benodigde bedrijfsinformatie, recente cijfers en een debiteurenlijst. Op basis daarvan schreef hij de pitch die hij indiende bij Geldvoorelkaar.nl. Crowdfunding is interessant voor particulieren en bedrijven. Leners bepalen zelf de hoogte van het geldbedrag, de jaarrente en de looptijd. Investeerders weten precies waarin ze investeren en wanneer de lener betaalt. Atsma concludeert: "Soms vraagt een financiering om een creatieve invulling. Voor WBA bleek crowdfunding via geldvoorelkaar.nl de oplossing te zijn".