Een droom wordt realiteit

Een droom wordt realiteit

Waardevolle contacten en een goed doortimmerd plan maken van een droom realiteit. Sinds 1 juli 2014 zijn Eric en Katinka van Nieuwenhoven de trotse eigenaren van Maastricht Marina, voorheen Jachthaven Pietersplas. Deze – voor hen – nieuwe onderneming sluit perfect aan op de motorbootvaarschool waarmee zij vanuit Roermond actief waren.

Maar een jachthaven is een flinke investering en in deze tijd is het krijgen van financiering niet eenvoudig. Onder andere dankzij de inzet van Marcel Janssen van Credion Zuid-Limburg verliep dit echter voorspoedig. ‘De suggestie om met Credion in zee te gaan kwam van de verkoopmakelaar, Muller Makelaardij uit Sneek’, vertelt Eric van Nieuwenhoven. ‘Die had goede ervaringen met Credion Friesland en wist dat er ook een vestiging in Zuid-Limburg was.’ Omdat Eric en Katinka verwachtten dat het wel eens lastig kon zijn om de gehele financiering rond te krijgen bij een bank, zochten (en vonden) zij een informal investor.

Een vriend van hen wilde wel voor een substantieel bedrag, 4 ton, investeren in de jachthaven. Een mooie basis voor de aanvraag van het resterende krediet. Cijfermatige onderbouwing Marcel Janssen is niet alleen directeur van Credion Zuid-Limburg, maar ook mede-eigenaar van F4B, Finance 4 Business. Een combinatie die voor klanten heel interessant kan zijn, zoals ook Eric en Katinka hebben ervaren.

Een kredietaanvraag begint met een goed doortimmerd ondernemingsplan. ‘Hoewel we een groot deel al op papier hadden, heeft Credion hier een essentiële bijdrage aan geleverd’, zegt Eric. Marcel Janssen licht toe: ‘Mijn rol spitste zich toe op de cijfermatige onderbouwing van het plan. Intussen onderhandelde onze fiscaliste van F4B met de Belastingdienst, wat een ‘superdeal’ opleverde voor de klant. We hadden vrij snel een kwalitatief goed businessplan dat we bij de banken konden neerleggen.’

Vertrouwen en meedenken

Drie banken werden benaderd: ABN AMRO, ING Bank en Rabobank. De Rabobank reageerde positief. Marcel: ‘De vorige eigenaar van de jachthaven was ook klant bij de Rabobank. De bank kende de onderneming, wist dat het een solide watersportbedrijf was en had vertrouwen in de plannen van Van Nieuwenhoven. Zoveel vertrouwen zelfs, dat ze uit zichzelf aanboden ook het deel van de informal investor over te nemen.

En dat scheelt aanzienlijk, want de rente bij de bank is 3,9%, terwijl de informal 7% rekende. Over een bedrag van 4 ton is dat nogal wat.’ Eric van Nieuwenhoven is vol lof over de bemiddeling van Credion. ‘Credion heeft uitstekende contacten bij de Rabobank en die heeft hij maximaal benut. Maar ook de Rabobank verdient een compliment. Zij hebben echt goed meegedacht en de onderhandelingen verliepen heel plezierig.’

Hoogseizoen

Beginnen met het runnen van een jachthaven tijdens het hoogseizoen is niet makkelijk. ‘Elke dag brengt ons nieuwe ervaringen’, vertelt Eric. ‘Maar we vinden het ook heel leuk. Dit is waar we al jaren van droomden. Toekomstplannen? Eerst een jaar draaien en dan de balans opmaken. Maar ideeën zijn er genoeg.’

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!