Bij Credion vinden ze het hoog tijd voor meer vrouwelijke adviseurs

Bij Credion vinden ze het hoog tijd voor meer vrouwelijke adviseurs

Foto: Jitske Boerkamp en Liesbeth Fong

Bij de snel groeiende financieringsorganisatie Credion zouden ze graag zien dat er meer vrouwelijke adviseurs bij komen. De organisatie heeft ruim vijftig vestigingen in Nederland, met adviseurs op basis van zelfstandig ondernemerschap, en is sinds 2022 ook operationeel in België. Maar omdat er in de financiële sector veel meer mannen dan vrouwen werken, is dat bij Credion niet anders. In onderstaand artikel leggen Jitske Boerkamp van Credion Deventer-Zutphen en Liesbeth Fong van Credion Drechtsteden uit waarom het hoog tijd wordt dat daar verandering in komt.

WAAROM BEIDEN DE OVERSTAP MAAKTEN NAAR CREDION

Jitske is achtendertig en sinds april 2021 adviseur van Credion. Daarvoor heeft ze tien jaar bij de Rabobank gewerkt; eerst op de afdeling Commerciële Zaken en daarna bij Bijzonder Beheer. Liesbeth is zestig en sinds juni 2021 adviseur van Credion. Daarvoor heeft ze drieëndertig jaar bij de Rabobank gewerkt en zeven jaar bij een alternatieve financierder.

Liesbeth: ”Ik ben overgestapt naar Credion, omdat het een deskundige en onafhankelijke zakelijke adviesorganisatie is die inmiddels tweeëntwintig jaar bestaat en daardoor qua financiers een heel groot netwerk heeft. Als je bij een bank of een financiële instelling werkt, ben je beperkt in het aantal producten wat je de klant kunt bieden en nu kan ik, door de grootte van het netwerk en de diversiteit aan financiers, de ondernemer veel meer bieden. Door al die verschillende partijen, kun je kijken wat de beste propositie voor de klant is (de belofte over de waarde die van een product of dienstverlening mag worden verwacht; red.) en je hebt de mogelijkheid om te stapelen. Dat houdt in dat je de financiering onderbrengt bij meerdere financiers door bijvoorbeeld bij de één de lease te regelen en bij de ander een lening; of wat dan ook. De kans dat je de klant daadwerkelijk kunt helpen, wordt daardoor aanzienlijk vergroot.”

“Wat Liesbeth zegt, kan ik alleen maar onderschrijven.”, aldus Jitske, “Voor mij geldt verder dat ik bij de bank niet meer op mijn plek zat. Dat heeft met name te maken met de klantbediening die sterk veranderde en veelal op afstand moest gaan plaatsvinden. Ik zat toen bij Bijzonder Beheer en voelde me daar niet goed bij, want ik wil graag een persoonlijk contact met mijn klanten en wil ze daarom ook in hun bedrijf kunnen bezoeken. En daarbij merkte ik dat ik sowieso steeds minder vrijheden en bevoegdheden kreeg om de klanten te bedienen zoals ik zelf voor ogen had. Door die ontwikkeling heb ik toen besloten om daar te vertrekken en iets anders te zoeken. Toen kwam bij toeval Credion op mijn pad en vanwege mijn ervaring in financieringen met daarbij mijn bedrijfskundige achtergrond, was ik gelijk enthousiast; temeer omdat ik hier de volledige vrijheid heb om de klant te bedienen op een manier die ik prettig vind en die in mijn ogen goed is voor de klant. En nu kan ik mijn klanten dus wel weer bezoeken, waardoor ik naast hun verhaal ook hun bedrijf zie. Daardoor kan ik veel dichterbij komen en echt betrokken zijn.”

VROUWELIJKE ADVISEURS HEBBEN ECHT IETS TOE TE VOEGEN BIJ CREDION

De adviseurs delen onderling actief hun netwerk en kennis met elkaar, om zo samen succesvoller te zijn. Voor Liesbeth is dat een van de redenen waarom het haar zo goed bevalt bij Credion, omdat je daardoor altijd op iemand kunt terugvallen en je er als zelfstandig ondernemer dus nooit alleen voor staat. Er valt volgens haar goed te sparren met de mannelijke collega’s en omdat er een hoog gehalte is aan ervaren adviseurs met een lange staat van dienst in de financiële wereld, leert ze daar ook veel van.

Maar omdat vrouwen in de basis toch anders tegen sommige dingen aankijken dan mannen, is ze ervan overtuigd dat vrouwelijke adviseurs echt iets toe te voegen hebben bij Credion en dat de heren wel degelijk ook iets van hen kunnen leren.

Jitske denkt dat er bij een vrouwelijke adviseur sneller sprake is van betrokkenheid vanuit een natuurlijke hang naar persoonlijke verbinding, waardoor een vrouw naast het zakelijke deel meer oog heeft voor de persoon in kwestie. Die vrouwelijke touch wordt volgens haar absoluut gewaardeerd. Liesbeth beaamt dit en denkt dat een vrouw toegankelijker is dan een man, waardoor de gemiddelde ondernemer zich naar een vrouw kwetsbaarder durft op te stellen.

Omdat vrouwen een andere denkwijze hebben dan mannen, zijn ze er alle twee van overtuigd dat het goed is als er meer vrouwen bij de organisatie komen. De combinatie maakt het volgens hen juist interessant en zorgt voor een bijzondere dynamiek, omdat mannen en vrouwen elkaar aanvullen.

“DAT HEBBEN WE ALS MAATSCHAPPIJ DAN TOCH MAAR MOOI BEREIKT”

Die combinatie vindt Liesbeth ook weer een leuke uitdaging, omdat je als vrouw er wel voor moet waken dat je gewoon jezelf blijft en in je eigen kracht blijft staan. Daarbij vindt ze dat vrouwen zich meer zichtbaar moeten maken in de (financiële) mannenwereld. Dat mist ze soms bij zowel vrouwelijke adviseurs als vrouwelijke ondernemers. Als voorbeeld noemt ze het feit dat we in Nederland genoeg vrouwelijke topondernemers met grote bedrijven hebben, maar dat die op een of andere manier toch minder in de picture staan dan mannelijke ondernemers. Ze is ervan overtuigd dat wanneer vrouwen meer in hun eigen kracht gaan staan, ze er zelf toe bijdragen dat hun aanwezigheid in MKB-Nederland veel meer als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Jitske: “Dat is precies hoe ik het ook zie. Hoewel ik als vrouw onmiskenbaar andere dingen met me meebreng, voel ik me niet persé anders dan een mannelijke adviseur, want ik heb net zoveel kennis in huis om een klant goed te helpen in een financieringstraject. Voor mij is het dan ook totaal geen issue dat ik een vrouw ben en dat ondernemers veelal met een man te maken hebben. Het is gewoon een mooi vak en mijn vrouw-zijn speelt daarbij eigenlijk geen rol.”

Liesbeth vindt het mooi hoe Jitske erin staat en hoe in die zin de emancipatie zich de afgelopen decennia positief ontwikkeld heeft.

“Ik ben van een andere generatie.”, aldus Liesbeth, “Toen ik op mijn achttiende bij de Rabobank begon, moest je je als vrouw op heel veel vlakken eerst bewijzen en daar ook echt wel voor knokken. Dan is er in veertig jaar tijd veel veranderd en is het geweldig dat dat tegenwoordig veel minder speelt en dat je gewoon kunt doen wat je leuk vindt; of dat nu iets vrouwelijks of iets mannelijks is, of wat dan ook. Om een voorbeeld te geven: Ik ben een tijdje geleden, samen met andere Credion adviseurs, uitgenodigd door een vastgoedfinancier voor een race event op het circuit van Zandvoort. In eerste instantie vond ik het best wel spannend om als enige vrouw tussen al die mannen en die auto’s mee te doen, maar toen bleken daar in andere groepen allemaal jonge vrouwen te zijn die ook gewoon in een auto stapten en was ik blij dat ik het toch gedaan had. En het was hartstikke leuk! Het is maar een simpel voorbeeld, maar het zegt wel iets over het feit dat het vrouw-zijn in die zin meer op de achtergrond is geraakt, dat vrouwen niet meer zo hoeven te knokken om zichzelf te bewijzen en dat het niet meer zoveel uitmaakt of je man of vrouw bent. En dat is in een relatief korte tijd een hele goede ontwikkeling, want het is nog maar drieëndertig jaar geleden dat ik op mijn zevenentwintigste zwanger raakte en men bij de bank ervan uitging dat ik na de bevalling niet meer terugkwam. Dat is me wel gelukt, maar bepaald niet zonder slag of stoot, omdat zoiets gewoon ‘not done’ was. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! En dat hebben we als maatschappij dan toch maar mooi bereikt.”

Wat ook een goede ontwikkeling is, is het feit dat er sowieso steeds meer vrouwen zijn die kiezen voor een carrière in de financiële sector. Op de HBO Associate Degree Finance, waar Liesbeth twee dagen per week lesgeeft, ziet ze het aantal vrouwelijke studenten dan ook aanzienlijk groeien.

DE VOORDELEN VAN HET CREDION ADVISEURSCHAP

Tot slot willen Jitske en Liesbeth de voordelen op een rij zetten die onlosmakelijk verbonden zijn met het Credion adviseurschap.

Je krijgt volledige vrijheid en kunt het vormgeven op een manier die goed bij jou past, je hebt een groot netwerk van adviseurs die allemaal klaarstaan om je te ondersteunen, je wordt sowieso heel goed begeleid vanuit het hoofdkantoor, qua juridische stukken en algemene voorwaarden en dergelijke wordt alles voor je geregeld, de organisatie beschikt over een heel goed CRM systeem wat constant in ontwikkeling is, wanneer je qua marketing iets wilt opzetten krijg je hulp vanuit het hoofdkantoor, je kunt terugvallen op een merk wat heel goed bekend staat in de markt, je profiteert automatisch van de erkenning van het keurmerk, et cetera.

Jitske benadrukt dat het op die manier heel prettig werken is, omdat je als zelfstandig ondernemer niet alles alleen hoeft te doen. Ze werkt op haar kantoor samen met een andere adviseur en ze vindt het heel prettig dat ze via de organisatie nog meer sparringpartners heeft.

Voor Liesbeth was een belangrijke reden om zich bij de organisatie aan te sluiten, het feit dat alle juridische en andere officiële zaken netjes geregeld worden en dat je daar als adviseur verder geen omkijken naar hebt.

CREDION

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfs- en vastgoedfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden realiseren. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van lease, investeringsmaatschappijen, factoring, crowdfunding en nog veel meer. De aangeboden financieringsoplossingen bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden.  

Tekst: Leo Singor

Het Ondernemersbelang, augustus 2023