Financieren anno 2023: Werkkapitaalfinanciering voor uw bedrijf

Financieren anno 2023: Werkkapitaalfinanciering voor uw bedrijf

Vorige week startten wij met onze nieuwe serie tips voor ondernemers. Vorige week vertelden wij meer over de “Wanneer heb je jouw financiering voor het laatst onder de loep genomen?”

Volg ons op social media om geen tip te missen: Volg Credion op LinkedIn  Volg Credion op Twitter  Volg Credion op Facebook  Volg Credion op Instagram     

Deze week tip 5:

Werkkapitaalfinanciering voor uw bedrijf

Werkkapitaal is noodzakelijk om de dagelijkse uitgaven, zoals salarissen en betalingen aan leveranciers, te kunnen doen. Kapitaal dat vastzit in voorraad, zendingen en debiteuren is daarbij helaas niet beschikbaar om in te zetten voor groei. Wil je beschikken over meer werkkapitaal om bijvoorbeeld liquideitskrapte te kunnen overbruggen of kortetermijninvesteringen te kunnen doen, dan biedt een werkkapitaalfinanciering oplossing. Gemiddeld genomen worden dit soort investeringen op de korte tot middellange termijn terugverdiend.

Optimaliseren werkkapitaal

Door eerst u werkkapitaal goed te optimaliseren, creëert u meer financiële ruimte en groeit u sneller met uw bedrijf. Het optimaliseren van uw werkkapitaal doet u zo:

  1. Verbeter uw facturatieproces – bijvoorbeeld door automatisering toe te passen. Zo voorkomt u dat uw liquiditeitspositie in het geding komt.
  2. Zet passende betalingscondities in – het kan verstandig zijn om een factuurbedrag in delen op te splitsen, wanneer uw klant een langere betalingstermijn aanvraagt. Ook kunt u de kredietwaardigheid controleren middels een kredietinformatiebureau.
  3. Optimaliseer uw debiteurenbeheer – zet vaste procedures in, zodat er op vaste momenten aanmaningen verstuurd worden indien nodig.
  4. Maak gebruik van een debiteurenfinanciering – voorfinanciering van uw facturen zorgt dat u sneller liquiditeit krijgt, zodat u uw leveranciers kunt betalen of een investering kunt doen.
  5. Spreek ruime betalingsafspraken af met leveranciers – als u een langere betalingstermijn bij leveranciers heeft, dan creëert u meer ruimte in uw liquiditeit. Dit kan eventueel ook middels inkoopfinanciering of ‘reverse factoring’.

De mogelijkheden voor financiering van het werkkapitaal

Er zijn verschillende opties mogelijk voor het financieren van jouw werkkapitaal. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een zakelijk krediet, een debiteurenfinanciering of een herfinanciering. We leggen hieronder kort uit wat deze opties inhouden:

  • Werkkapitaal financieren met zakelijk krediet: een kortdurende lening, waarbij je geld op kunt nemen wanneer je dat wilt. Dus geld waarbij je meer flexibiliteit nodig heeft gedurende een kortere tijd.
  • Debiteurenfinanciering: hier worden openstaande facturen vrijwel direct betaald, bijvoorbeeld middels factoring of een zakelijke lening.
  • Herfinanciering: het maximaal te lenen bedrag hangt af van de waarde van uw activa die je inzet om de financiering te dekken. De voorwaarden zijn bij herfinanciering vaak gunstig.

Heb je vragen na deze tips? Of weten waar jouw kansen liggen?

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met jouw regionale Credion vestiging. Na dit (kennismakings)gesprek weet je wat jouw mogelijkheden zijn en waar jouw kansen liggen.

----

Geen tip missen? Volg ons op social media: