Financieren anno 2023: Bedrijfsovername financieren

Financieren anno 2023: Bedrijfsovername financieren

Vorige week startten wij met onze nieuwe serie tips voor ondernemers. Vorige week vertelden wij meer over de “Wanneer heb je jouw financiering voor het laatst onder de loep genomen?”

Volg ons op social media om geen tip te missen: Volg Credion op LinkedIn  Volg Credion op Twitter  Volg Credion op Facebook  Volg Credion op Instagram     

Deze week tip 4:

Bedrijfsovername financieren

Een bedrijfsovername is een spannend proces. Al ver voor het woord financiering valt, zijn er tal van stappen genomen: verkennen, verdiepen en het uitdenken van de best passende strategie, bijvoorbeeld. Dan komt dat moment dat de bedrijfsovername concreter wordt en er goed moet worden gekeken naar de best passende financiering. Specialistische begeleiding is dan absoluut geen overbodige luxe.

Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden voor financiering bij de overname van een bedrijf, hieronder bespreken we de meest voorkomende financieringsoplossingen.

Bedrijfsovername financiering bij een bank

Een bancaire lening is vaak de meest voor de hand liggende optie voor een bedrijfsovername.
Bij het beoordelen van de financiering wordt onder andere naar het bedrijf, jouw ervaring als ondernemer, de visie en strategie, de gestelde zekerheden, de ontwikkelingen in de markt en de eventuele financiële inbreng van jou of de verkoper gekeken.

Overige financieringsoplossingen voor overname van een bedrijf

  • Overname financiering door achtergestelde lening van de verkoper
  • Winstrecht
  • Earn-out regeling
  • Huurkoop bedrijfspand
  • Geleidelijke overname bedrijf

Alternatieve financieringen voor bedrijfsovername

Daarnaast zijn er ook alternatieve financieringsmogelijkheden voor bedrijfsovernames, zoals bijvoorbeeld crowdfunding, investeerders of financiering van familie of bekenden. Crowdfunding en factoring/ leasing-constructies zijn vormen van alternatieve financieringsbronnen die slechts in een beperkt aantal gevallen worden aangewend bij een overnamefinanciering.

Ook is het mogelijk om een combinatie van meerdere financieringen te nemen, een zogenaamde stapelfinanciering.

Heb je vragen na deze tips? Of weten waar jouw kansen liggen?

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met jouw regionale Credion vestiging. Na dit (kennismakings)gesprek weet je wat jouw mogelijkheden zijn en waar jouw kansen liggen.

----

Geen tip missen? Volg ons op social media: