De rente stijgt: gevolgen voor ondernemers

De rente stijgt: gevolgen voor ondernemers

Het zal u vast niet zijn ontgaan: de rente is de afgelopen periode erg hard gestegen. Een hoge rente maakt het duurder om te lenen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven. Maar, wat voor gevolgen heeft de rentestijging voor u als ondernemer? Met al uw vragen kunt u terecht bij een Credion adviseur. Wij vertellen u graag meer over uw mogelijkheden.

Waarom stijgt de rente?

De economie staat nooit stil. Economische groei wordt afgewisseld met economische stagnering of krimp. Dit is een beweging die altijd door gaat. Op dit moment speelt de inflatie economisch een grote rol. Daardoor heeft de Europese Centrale Bank de rente verhoogd. Maar waarom is de rente verhoogd? 

Edwin ten Cate van Credion Associatie vertelt u hier meer over: “Kort gezegd: de rente stijgt om de inflatie tegen te gaan. In het verlengde van de Europese Centrale Bank, verhogen de grootbanken en alternatieve financiers ook de rente. Europa zet deze rentestijging in om de inflatie te kunnen beïnvloeden. Door de inflatie wordt alles duurder. U kunt met dezelfde euro vandaag minder kopen dan gisteren. Om tegen te gaan dat de euro in de loop van de tijd niks meer waard is, wordt de rentestijging ingezet.

Welke gevolgen heeft dat voor ondernemers?

De stijgende rente heeft consequenties voor ondernemers die een nieuwe financiering of tijdelijk extra geld nodig hebben. Door de hoge rente ervaart u hogere financieringslasten  en heeft u minder geld over om te besteden aan uw onderneming. Niet elke onderneming zal dezelfde consequenties ervaren. Een kapitaalintensieve onderneming, zoals een transportbedrijf, heeft meer last van de rentestijging dan een webshop die vanuit huis bestuurd wordt.

Rentestijging kan gezien worden als een ondernemersrisico. Als ondernemer is het slim om voorafgaand met verschillende rentes te rekenen zodat u een eventuele rentestijging kunt opvangen. De overheid biedt geen vangnet bij stijgende rente. Voor start-ups kan het een lastig moment zijn om in te stappen. 

Hoe kan Credion helpen?

In deze onzekere tijd is het fijn voor u als ondernemer om geholpen te worden door een ervaren financieel adviseur. Credion werkt met ruim 100 partijen in de markt samen. Als de rente stijgt, zal deze bij elke financiële aanbieder stijgen. Rente verlagen kunnen wij niet, maar wij kunnen u wel helpen om de beste partij te vinden, passende bij uw onderneming. 

Edwin ten Cate: “Bent u op zoek bent naar de scherpste rente vooruw onderneming, dan zoeken wij de beste oplossing voor u. Ons grote voordeel is dat wij door het enorme bos van financieringspartijen de bomen nog wél zien. Wij weten precies welke partij het beste bij uw onderneming past en waar u de beste voorwaarden kunt krijgen.” 

Bespreek de mogelijkheden met een van onze financieel adviseurs. Neem vrijblijvend contact met ons op.