Zorgvastgoed nog steeds in trek bij beleggers

Zorgvastgoed nog steeds in trek bij beleggers

Met Crista Hendriksen, oprichter en eigenaar van Credion Arnhem en Omgeving , sprak Vastgoedjournaal over het beleggen in én financieren van zorgvastgoed. Want kijken we naar de Nederlandse demografie dan zien we dat we de komende jaren écht aan de slag moeten om te kunnen voorzien in de vraag naar passende woningen voor de generatie babyboomers. En meer dan ooit hebben we momenteel te maken met pittige uitdagingen.

Personeelstekorten, hoge bouwkosten, verduurzaming en een stijgende hypotheekrente maken het zowel de zorgexploitanten als de vastgoedontwikkelaar deze dagen niet makkelijk. “We moeten volop bijbouwen en tegelijkertijd verduurzamen”, zegt Crista Hendriksen. “Maar gelukkig zien we toch dat veel partijen nog steeds in zorgvastgoed willen en kunnen beleggen. Zorgwoningen zijn juist nu van cruciaal belang. De vraag is en blijft er, daardoor is het risico voor de financier relatief laag.”

Als intermediair heeft Hendriksen niet alleen de mogelijkheid om bij commerciële financiers een hypotheek af te sluiten voor haar klanten. Zij kan ook rekenen op vermogende particulieren die in vastgoed willen beleggen. “Met Credion staan wij breed in de markt en kunnen wij gelukkig heel veel partijen benaderen. Onlangs heb ik nog een klant gehad die een financiering zocht voor twee transformatieprojecten en heb kunnen matchen met een particuliere belegger uit mijn netwerk.”

'Zorgvastgoed is nog goed te financieren'
Hoe ervaart Hendriksen het sentiment op de markt van het zorgvastgoed? “Zorgvastgoed is een product dat nog goed te financieren is. De overheid heeft er een speerpunt van gemaakt en er is behoorlijk wat werk aan de winkel met de daarbij behorende uitdagingen. Want je kunt van alles ontwikkelen, het moet ook nog betaalbaar blijven voor de uiteindelijke bewoner.”

De komende tijd wordt best spannend, vindt Hendriksen. Met de stijgende bouw- en rentekosten zal het meer moeite gaan kosten om nog een passende financiering rond te kunnen krijgen. Hendriksen verwacht dat er meer eigen vermogen zal moeten worden ingebracht om nieuw zorgvastgoed te kunnen ontwikkelen. Hoewel de spoeling misschien iets dunner zal gaan worden, denkt Hendriksen dat er toch nog voldoende partijen zullen overblijven die dat stuk eigen vermogen kunnen en willen inbrengen. Credion kan hen daarbij van advies voorzien. Hendriksen: “Wij zijn niet alleen een intermediair voor wat betreft het financieren, maar hebben daarnaast ook nog een adviseursrol. Vermogende particulieren die hun eerste stappen op de vastgoedmarkt willen zetten, kunnen wij helpen een gevarieerde portefeuille op te bouwen.

Regio Arnhem-Nijmegen
Credion bestaat nu ruim 20 jaar. Ooit gestart vanuit Heerenveen maar heeft inmiddels meer dan 50 vestigingen door heel Nederland. Sinds zes jaar bedient Hendriksen met haar eigen Credion franchise de regio Arnhem-Nijmegen. Wat merkt zij van de vraag naar zorgvastgoed? “Er is in deze regio een grote behoefte aan zorgvastgoed. In ons gehele werkgebied heb je te maken met de zogenaamde blijvers- de ouderen die zelfstandig blijven wonen en eventueel thuiszorg nodig hebben- en aan de andere kant de 'moeters'- de ouderen die niet langere zelfstandig kunnen wonen. Deze groep is in ons werkgebied groter dan in bijvoorbeeld Noord - en Zuid Holland waar relatief meer jongeren verblijven. Het bestaande zorgvastgoed is onvoldoende om de toenemende vergrijzing op te kunnen vangen. Goed nieuws is dat er in de regio wel voldoende panden voor handen zijn, maar die dienen wel op een geschikte plek te staan en nog getransformeerd te worden naar zorgvastgoed.

Welk advies kan Hendriksen op basis van haar ervaringen meegeven aan de beleggers die willen investeren in zorgvastgoed? “Koop een goed pand, zodat je de verbouwkosten kunt beperken en zorg dat er voldoende kamers gecreëerd worden om het rendabel te houden. En langdurige huurcontracten zijn een pré. “

Contact met Credion Arnhem via arnhem@credion.nl of 06-24 15 29 79
Meer informatie op www.credion.nl.

-----

Crista HendriksenOver Crista Hendriksen
Voordat Crista Hendriksen 6 jaar geleden startte met een eigen Credion vestiging voor de regio Arnhem en omgeving, werkte zij onder andere als accountmanager voor het MKB bij de Rabobank en was zij relatiemanager bij ABAB Accountants en Adviseurs. “Bij Credion kan ik beide ervaringen prima combineren."

Crista  adviseert niet alleen ondernemers bij bedrijfs- en vastgoedfinancieringen, maar ook op managementniveau bijvoorbeeld op het gebied van overnames en herstructurering (ACE advies BV). Zodat er een win-win situatie onstaat. Een mooi voorbeeld voor het advies op financieringsniveau is de financieringscheck, waarbij het voor de klant inzichtelijk wordt gemaakt hoe er eventueel besparingen kunnen worden gerealiseerd in de onderneming.

"Momenteel bestaat ons team uit drie personen. We willen uiteindelijk doorgroeien naar minstens vijf medewerkers zodat we zowel in de regio Arnhem als Nijmegen een team hebben van twee adviseurs met een gekoppelde binnendienstmedewerker. Wij zoeken de samenwerking met alle entiteiten rondom een ondernemer en zijn onderneming, zodat deze optimaal van advies kan worden voorzien," aldus Hendriksen tot besluit.

Bron: Vastgoedjournaal, Oktober 2022