Twintig jaar (bij) Credion

Twintig jaar (bij) Credion

Frank Geelhoedt van Credion Rotterdam is sinds oktober 2002 actief voor Credion en daarmee een oudgediende onder de Credion adviseurs. In onderstaand blog gaat hij nader in op de financiële ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar en spreekt hij zijn verwachtingen uit voor de komende jaren.

Pionieren en hard werken

Toen ik twintig jaar geleden startte, was Credion Rotterdam de derde vestiging. We liepen nog allemaal in pak. Als je dat tegenwoordig doet, vraagt men zich af of je wel goed bij je hoofd bent. Omdat het hoofdkantoor van Credion in Heerenveen gevestigd is, vond de eerste vergadering destijds plaats in het Abe Lenstra Stadion, waar we met vijf man bij elkaar zaten.

Het product was nog vrij nieuw. Er waren wel accountantskantoren die het erbij deden, maar er waren nog nauwelijks adviesbureaus die zich gespecialiseerd hadden in bedrijfsfinancieringen. Toen ik begon, had je naast Credion Rotterdam nog één ander adviesbureau op dat gebied in de regio van Rotterdam. We hadden dus een naamsbekendheid van nul-komma-nul en ik moest heel vaak uitleggen wat ik nou precies deed. Het was pionieren, hard werken en aanwezig zijn op zoveel mogelijk netwerkbijeenkomsten. Aan al dat zaaiwerk heb ik overigens wel behoorlijk wat langdurige zakelijke relaties overgehouden.

Het groeide gestaag en ging uitstekend, totdat de kredietcrisis van 2008 zich aandiende. Omdat we negentig procent van de financieringen bij de banken deden en slechts tien procent elders, stortte alles in elkaar. In die tijd waren er, naast enkele vermogende particulieren die wat met hun geld wilden doen, vrijwel geen alternatieve financieringspartijen en waren we in die zin ook nog afhankelijk van de banken. Dat was een behoorlijk zware periode. 

Een groter marktaandeel

Na 2012 kwamen er gestaag meer alternatieve financieringspartijen op de markt en dat is in 2015 in een stroomversnelling geraakt, waardoor het bij mijn kantoor nu omgedraaid is en ik negentig procent van de financieringen elders doe en tien procent bij de banken. De banken rekenen doorgaans een lage rente, wat betekent dat er ook niet teveel risico mag zijn, en de alternatieve financiers rekenen een hogere rente, maar daar staat tegenover dat het risico van de lenig ook groter mag zijn.

Door de naamsbekendheid hoef ik nu niet meer uit te leggen wat ik doe. Iedereen kent Credion en begrijpt wel hoe onze vorm van dienstverlening werkt. Verder gaat het om netwerken. En dan bedoel ik niet de netwerkborrels van de beginperiode, maar bestaande klanten die voor nieuwe klanten zorgen en klanten die je aan elkaar kunt koppelen. Wat dat betreft werkt het informele van tegenwoordig een stuk prettiger dan het formele afstandelijke van vroeger. En de bedrijven hebben zich ook ontwikkeld. Diverse kleine klantjes van toen zijn inmiddels grote klanten geworden en een belangrijk onderdeel van mijn netwerk. 

Wat betreft de toekomst verwacht ik bij de banken een verdere verschuiving naar de hogere segmenten. Als je als ondernemer een financieringsaanvraag tot één miljoen doet bij de Rabobank, kom je tegenwoordig al in Utrecht terecht. Dat betekent niet dat er niets meer mogelijk is, maar meer standaardisatie en minder lokale betrokkenheid zijn niet te voorkomen. Credion zal hierdoor vaker door ondernemers worden ingeschakeld. Niet alleen om aanvragen bij andere aanbieders onder te brengen, maar ook om ondernemers te begeleiden bij hun aanvragen bij een van de banken.

Daarbij rijst natuurlijk de vraag wanneer we het woord ‘alternatief’ gaan weglaten, want dat is het in feite allang niet meer.  

Frank Geelhoedt

 

 

 Frank Geelhoedt, financieringsspecialist Credion Rotterdam-Rijnmond

 

 

Credion
Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfs- en vastgoedfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden realiseren. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van lease, factoring, investeringsmaatschappijen, crowdfunding en nog veel meer. De aangeboden financieringsoplossingen bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden. 
 

------

Tekst: Leo Singor