Grip op je financiën: hoeveel tijd besteed u aan debiteurenfinanciering?

Grip op je financiën: hoeveel tijd besteed u aan debiteurenfinanciering?

Eind maart 2022 startten wij met onze nieuwe serie tips voor ondernemers: Grip op je financiën. In onze eerst tip vertelden wij meer over het financieren van bedrijfsmiddelen. Vorige week had tip 2 betrekking op de financieringscheck.

Deze week tip 3:

Hoeveel tijd besteed u aan debiteurenfinanciering?

Als ondernemer heeft u het druk genoeg met ondernemen. Voor veel bedrijven is debiteurenbeheer een tijdrovende klus die afleidt van het échte werk. Toch is het van vitaal belang dat het versturen en innen van facturen goed en tijdig verloopt. Te laat betalende debiteuren kunnen immers zorgen voor krapte in uw liquiditeit.

Debiteurenfinanciering kan uitkomst bieden. Debiteurenfinanciering is het financieren van openstaande facturen van uw klanten. In plaats van wachten tot uw klant de factuur betaalt, krijgt u het geld direct op de rekening gestort. Zo heeft u ruimte om te investeren in uw bedrijf, rekeningen te voldoen en/of uw personeel te betalen. Debiteurenfinanciering wordt ook wel factoring genoemd.

Verschillende vormen van debiteurenfinanciering

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van debiteurenfinanciering: factoring en zakelijk krediet. Deze vormen van bedrijfsfinanciering worden hieronder verder toegelicht.

Factoring
De financiering en uitbesteding van uw debiteurenbeheer wordt ook wel factoring genoemd. Bij factoring worden openstaande facturen voorgefinancierd, door- of verkocht aan een factoringbedrijf, die direct uitbetaald.

Zakelijk krediet
Een zakelijk krediet is een bedrag dat voor een bepaalde tijd voor u is gereserveerd. U bepaalt zelf wanneer u het opneemt en wanneer u aflost, en betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Wanneer het limiet voor uw zakelijke krediet wordt afstemt op uw debiteuren, is er sprake van debiteurenfinanciering.

Meer weten? Of wilt u weten waar uw kansen liggen?

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.

----

Geen tip missen? Volg ons op social media: