Column Ruud Lubbers: Thuiswerken

Column Ruud Lubbers: Thuiswerken

23 maart 2022, het einde van alle coronamaatregelen. Het mondkapje wordt een advies in een plaats van een verplichting. Het thuiswerkadvies verdwijnt. Echter, verdwijnt hiermee ook het thuiswerken? Steeds meer ondernemingen gaan over op de hybride manier van werken. Ofwel een combinatie tussen thuis en kantoor.

In mijn periode bij de grootbanken, wat hoofdzakelijk in de heftige coronaperiode is geweest, hebben diverse banken hun kantorennetwerk verkleind. Het ging hier hoofdzakelijk om de kleinere kantoren welke niet meer goed aansloten bij de veranderende behoeftes en duurzaamheidsvereisten. Dit maakt het weer lastiger om nieuwe huurders aan te trekken en cashflow te genereren. Verhuizingen vonden plaats of panden werden verkocht.

 ’hot op dit moment zijn de investeringen in zonnepanelen en warmtepompen’


Per 1 januari 2023 moet elk kantoor verplicht een energielabel C of beter hebben. Volgens RVO beschikt op dit moment slechts 44% van de C-labelplichtige kantoren hieraan! Wat hierin opvalt is dat de kantoren met een groter oppervlak, een recenter bouwjaar en gelegen in grote steden vaker wel voldoen aan de C-plicht.

Voor deze kantoren zijn dan ook eenvoudiger (goede) huurders te vinden. Dit zien wij ook in de overige vastgoed markt ontstaan. Bedrijfspanden zijn makkelijker te verhuren als er een groen energielabel aan gekoppeld is. Hot op dit moment zijn de investeringen in zonnepanelen en warmtepompen in combinatie met het isoleren van panden. Mede ingegeven door de hoge energieprijzen op dit moment maakt dat particulieren of ondernemers nu sneller de knoop door hakken. 

Voor de grotere investeringen zijn simpele en relatief goedkope financieringsoplossingen beschikbaar. Denk hierbij is aan de groenfinanciering welke de grootbanken aanbieden. Dit houdt in dat investeringen met een duurzaam karakter tegen een lager tarief kunnen worden gefinancierd.
Buiten rentevoordelen zijn er diverse subsidies te verkrijgen waardoor de totale investering lager uitkomt dan je in eerste instantie zou denken. Laat je hierin dan ook goed adviseren. Het is even goed zoeken in het financieringslandschap om de juiste oplossing te vinden voor een specifieke investering.

Hier kunnen wij van Credion Almelo dan ook vanzelfsprekend in ondersteunen en de juiste begeleiding bieden. Voor behoefte aan een goed advies staan wij altijd voor de ondernemer klaar!

Meer weten?

Neem dan contact op met Credion Almelo: Ruud Lubbers rlubbers@credion.nl - 06 22 99 87 74. Wij zijn ervaren onafhankelijke adviseurs op het gebied van zakelijk financieren. Vanuit onze rol helpen wij bij het succesvol realiseren van een bedrijfs- en/of vastgoedfinanciering.

Ruud Lubbers

 

Ruud Lubbers is financieringsadviseur bij Credion in Almelo.

 

 

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van leasefactoring, investeringsmaatschappijencrowdfunding en nog veel meer.