Column Tom Marsman: Niets is zo veranderlijk als...

Column Tom Marsman: Niets is zo veranderlijk als...

Tijdens het schrijven van deze column licht mijn telefoon op. Bij het ontgrendelen van mijn telefoon zie ik diverse herinneringen van precies een jaar geleden.
Ik zie foto’s van een strak blauwe lucht, een bevroren Almelo-Nordhorn kanaal, flesjes Weizen en veel schaatsplezier. Hoe anders is het wanneer ik nu naar buiten kijk.

Inmiddels zijn we drie opeenvolgende stormen, die tegenwoordig allemaal een naam dragen, verder en is er voor mijn gevoel nog nooit zoveel regen gevallen in één winter….

Gelukkig hebben we ons kunnen vermaken met de Olympische Winterspelen. In een bijna surrealistisch decor (ik denk aan de Big Air skischans op een oud zwaar industrieel complex) konden we ruim twee weken genieten van topsport. Alle ogen waren, als vanzelfsprekend, gericht op de Nederlandse schaatsploeg.
Allemaal topfavorieten voor goud waarbij Schouten en Schulting hun favorieten rol meer dan waarmaakten.
Waar Wüst nog éénmaal verraste en een historische prestatie neerzette, zakten andere sporters figuurlijk door het ijs. Vier jaar lang trainen voor dat ene moment. Eindelijk is het moment daar en dan is het in een split-second voorbij (Verbij of Ottespeer).

‘De inflatie is historisch hoog. Na de coronadip een forse inhaalgroei’

Dit is ook wel hetgeen wat topsport voor de neutrale kijker zo mooi maakt. Het is letterlijk schaatsen op dun ijs. Schaatsen en ijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Om verantwoord op dun ijs te kunnen schaatsen heb je een plan nodig indien je er doorheen zakt.

Inmiddels zijn we diverse crisissen verder (meest recent Corona) en leven we momenteel in een tijd met sterk stijgende prijzen. Iedereen merkt dit in zijn of haar portemonnee in de supermarkt, bij de pomp aan de energierekening en tegenwoordig ook aan de stijgende rente.

De inflatie bedroeg in januari 2022 volgens het CBS 6,4 procent en is historisch hoog. Na de coronadip is sprake geweest van een forse inhaalgroei.
Deze groei stagneert nu hetgeen onder andere resulteert in stijgende rentes.
Hiermee komt het crisis scenario van ‘Stagflatie’ weer om de hoek kijken (stagnerende economische groei en hoge inflatie)

Desondanks is het renteniveau op dit moment nog steeds historisch laag.
Het kan daarom interessant zijn om uw huidige investeringsplannen nog eens goed tegen het licht te houden en eventueel die ene noodzakelijk investering welke voor volgend jaar gepland staat naar voren te halen om toch nog te profiteren van het lage renteniveau.
Voor advies staan wij van Credion Almelo uiteraard graag voor u klaar.

Ik heb, indachtig de renteontwikkelingen, ook geen glazen bol.
Echter, niets is zo veranderlijk als....

Tom MarsmanTom Marsman is financieringsadviseur bij Credion in Almelo.

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van leasefactoring, investeringsmaatschappijencrowdfunding en nog veel meer.