Haperende financiering voor het midden- en kleinbedrijf

Aan geld geen gebrek. Toch krijgt het midden- en kleinbedrijf bij een kredietaanvraag vaak nul op het rekest. Waar ligt dat aan, en kan de geldkraan niet verder open? EW sprak met deskundigen over haperende financiering.
In België en Frankrijk krijgt de ondernemer eerder een lening van de bank, met ook nog eens een lagere rente. Het internationale vergelijkend warenonderzoek naar kredietverstrekking door banken in de eurozone dat het Centraal Planbureau in juni 2019 openbaarde, liet zien dat Nederlandse banken niet erg scheutig zijn met het financieren van de 450.000 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf.
Ondernemer vindt lastig financiering
Het sluit aan bij wat menige ondernemer in de praktijk merkt, en het blijkt uit macro-economische cijfers. In de kredietportefeuille van ABN AMRO, ING en Rabobank daalt het aandeel kredieten aan het midden- en kleinbedrijf al jaren. Begin dit jaar hadden de drie grootbanken gezamenlijk ongeveer 120 miljard euro verstrekt aan deze bedrijven. In 2013 was dat nog 140 miljard euro. Terwijl het bruto binnenlands product – dat wat burgers en bedrijven van een land samen in een jaar verdienen – in de tussentijd sterk is gegroeid. In Frankrijk en België heeft de kredietverstrekking juist gelijke tred met de economie gehouden.
Zo’n 70 procent van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven zit bij het midden- en kleinbedrijf, de motor van de economie. Die motor moet blijven draaien, en geld is de brandstof. Nodig om nieuwe machines aan te schaffen, voorraden in te slaan, en sinds twee jaar ook om de coronacrisis te overleven. Een bedrijf kan de groei zelf financieren uit de winsten en reserves, maar vaak zal het een beroep moeten doen op een externe financier. Stokt de externe financiering, dan stokt de groei van het bedrijfsleven en remt dat de economie. Vandaar dat de cijfers over haperende kredietverlening zorgen baren.
Aanvraag voor een financiering? ‘Computer says no’
‘De grote, algemene banken hebben afscheid genomen van financieringen tot 250.000 euro, of ze hebben er een standaard, geautomatiseerd product van gemaakt,’ zegt Carlo van der Weg (50), oprichter en directeur van Credion. Jaarlijks heeft het midden- en kleinbedrijf zo’n 10 miljard euro aan financiering nodig. Zijn bedrijf adviseert en begeleidt bij zo’n 1,5 miljard euro aan kredieten. De geautomatiseerde kredietaanvraag, vaak nog de enige manier voor de ondernemer om bij de bank een kredietverzoek in te dienen, leidt maar zelden tot goed resultaat. ‘Zeven van de tien keer is het computer says no’ – de computer zegt nee, aldus Van der Weg over de starre houding van de banken, met een verwijzing naar de receptioniste uit de Engelse televisieserie Little Britain, die elk verzoek van klanten op deze manier afwijst.
.....
....
Klik hier om het hele artikel in EW Magazine van Elsevier te lezen.
Bron: EWMagazine | Elsevier
----------------
Meer weten?
Heeft u financieringsvraagstukken of wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Laten we eens kennismaken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met uw regionale Credion vestiging. Na dit kennismakingsgesprek weet u wat uw mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen.