Het belang van een vertrouwensrelatie

Het belang van een vertrouwensrelatie

Een trusted advisor is een door ondernemers gewaardeerde en vertrouwde financiële adviseur die zowel een expert is in het opbouwen, onderhouden en in stand houden van relaties met klanten, als in het leveren van vakinhoudelijke en onderbouwde adviezen met een duidelijke toegevoegde waarde voor de klant. In onderstaand blog gaat René van de Graaf van Credion Friesland & Valor Corporate Finance hier nader op in.

Steun en toeverlaat van de ondernemer

Een trusted advisor maakt een zakelijke reis met de klant, waarbij de betrokkenheid bij een onderneming veel verder gaat dan het tot stand brengen van een of meer financieringen. De adviseur is meer een onderdeel van het bedrijf en op financieel gebied de steun en toeverlaat van de ondernemer, die op zijn beurt niet steeds bij verschillende partijen zijn hele situatie hoeft toe te lichten. Daarbij heeft de adviseur uiteraard een geheimhoudingsplicht. Hierdoor is er sprake van een vertrouwensrelatie tussen beiden en beschikt de adviseur over een dermate hoeveelheid informatie, dat er in bepaalde situaties veel adequater gehandeld kan worden om tot financiële oplossingen te komen.

Voorheen had je bij de bank je eigen accountmanager die jouw zaken behartigde en alles van je bedrijf wist. Of had je zelfs direct contact met de directeur van de bank waarmee je je investeringsbeslissingen besprak om snel een financieringsvoorstel rond te krijgen. Daar werkte het tot op een bepaalde hoogte net zo. Maar de banken hebben zich op dat vlak volledig teruggetrokken en bij een financieringsaanvraag tot drie miljoen kom je tegenwoordig zelfs gewoon in de kaartenbak terecht, zonder dat je een eigen accountmanager hebt die alles weet van jou als ondernemer en van je onderneming.

In het geval van Credion Friesland gaan de diensten oneindig veel verder dan die van de accountmanager of bankdirecteur van destijds, en treden wij als trusted advisor voor diverse bedrijven en een aantal bekende scale- en startups ook op als toezichthouder en/of financieel directeur (CFO-Chief Financial Officer). In die rol zijn we verantwoordelijk voor de geldstroom van het bedrijf en het aantrekken van de financieringen, waarbij we continu sparren met de betreffende algemeen directeur (CEO-Chief Executive Officer).

Maar ook het simpelweg ter beschikking stellen van ons netwerk en het verbinden van mensen en bedrijven maakt onderdeel uit van onze rol als trusted advisor.

Uiteindelijk beslist de ondernemer zelf

Een trusted advisor moet ver vooruit kunnen kijken en van daaruit vroegtijdig sturen op de financiële positie van de opdrachtgever. Als een bedrijf bijvoorbeeld in een stevige groeispurt zit, weet je dat het werkkapitaal in de nabije toekomst in de knel komt, waardoor je preventief naar oplossingen zoekt en financiële mogelijkheden creëert voordat het moment daar is. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van financiële risico’s die van tevoren in te dammen zijn. Het is daarbij niet alleen belangrijk dat er een vertrouwensrelatie is tussen de adviseur en de klant, maar die moet er ook zeker zijn tussen de adviseur en de bank en/of andere financieringsinstellingen. Zo kan het gebeuren dat een klant in opdracht van de bank bij Credion komt voor een update van de prognoses van zijn bedrijf, waardoor de adviseur dan als een trusted intermediair van de bank functioneert.

Zulke prognoses kunnen door de adviseur ook uit eigen beweging gemaakt worden, om te kijken of een bepaalde investeringsbeslissing/financieringsaanvraag wel verstandig is, want het moet tenslotte waarde toevoegen aan het bedrijf en linksom of rechtsom ook weer terugbetaald worden. Maar uiteindelijk beslist de ondernemer zelf en proberen we hem of haar alleen de juiste tools hiervoor te geven.

Advisering en begeleiding bij een beursgang

Als trusted advisor zijn we bij Credion Friesland & Valor Corporate Finance ook bezig met begeleiding op het gebied van aandelen kopen en verkopen, waarbij we uiteraard gebruik maken van ons netwerk om specifieke partijen bij elkaar te brengen. Wij maken dan een objectieve waardering van het bedrijf, of zijn daarin een intermediair die de belangen behartigt van de koper of de verkoper of de mediator. In beide gevallen is er dan vaak ook sprake van een financieringsbehoefte, waarbij dan weer gebruik gemaakt wordt van onze expertise.

Daarnaast adviseren en begeleiden we ook bedrijven bij een eventuele beursgang. Vanuit ons kantoor zijn we namelijk, voor wat betreft Noord-Nederland, adviseur en associated partner van de NPEX-effectenbeurs, waar met een instapprijs van een half miljoen euro aandelen en obligaties voor MKB-Nederland verhandeld worden.

René van de Graaf 

 

René van de Graaf, financieringsspecialist Credion Friesland

 

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfs- en vastgoedfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden realiseren. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van leasefactoring, investeringsmaatschappijencrowdfunding en nog veel meer. De aangeboden financieringsoplossingen bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden.

Tekst: Leo Singor