Column Ruud Lubbers: Geld lenen levert geld op

Column Ruud Lubbers: Geld lenen levert geld op

Dat is nog eens wat anders dan de bekende kreet: ‘Let op! Geld lenen kost geld’. Met deze kreet wordt de consument gewaarschuwd voor de risico’s van geld lenen. Dit is aardig ingeburgerd, maar geeft voor ondernemers veelal niet het juiste beeld. Voor veel ondernemers geldt echt het tegenovergestelde.

Waarom?

Als met geleend geld een winstgevende investering wordt gedaan, levert die investering geld op. Als de opbrengst van de investering groter is dan de kostprijs van de financiering, is het zinvol te lenen en dat geld te investeren. Immers, vanuit het perspectief van rendement is het verstandig om een investering met geleend geld te realiseren, als het rendement van de investering groter is dan de kosten van de financiering. Dit effect wordt het hefboomeffect genoemd.

Zijn er bezwaren?

Uiteraard zijn er bezwaren. De redenering is alleen cijfermatig en gaat voorbij aan de risico’s en mogelijke nadelen van financieren. Maar de conclusie is wel heel duidelijk: de slogan van de overheid geldt, met name, voor consumptief lenen en in mindere mate voor zakelijk lenen. Want zakelijk geld lenen levert geld op als de kostprijs van de financiering lager is dan het rendement van de investering.

Meer weten?

Ook nieuwsgierig geworden naar het hefboomeffect en het realiseren van een hoger rendement met geleend geld? Neem dan contact op met Credion Twente: Ruud Lubbers rlubbers@credion.nl - 06 22 99 87 74. Wij zijn ervaren onafhankelijke adviseurs op het gebied van zakelijk financieren. Vanuit onze rol helpen wij bij het succesvol realiseren van een bedrijfsfinanciering.

Met name voor jonge en MKB bedrijven is het lastig om de weg te vinden in het financieringslandschap. Laat Credion Twente uw gids zijn.

 

Ruud Lubbers 

 

Ruud Lubbers is financieringsadviseur bij Credion in Almelo.

 

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van leasefactoring, investeringsmaatschappijencrowdfunding en nog veel meer.

Bron: Stichting MKB Financiering