Column Ruud Lubbers: Bedrijfspand kopen of huren?

Column Ruud Lubbers: Bedrijfspand kopen of huren?

Een veel gehoorde vraag van ondernemers: moet ik een pand kopen of huren? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Dit ligt namelijk aan jouw wensen en behoefte, maar bovenal is het afhankelijk van jouw toekomstplannen voor de onderneming.

Als je van plan bent snel te groeien, kan een bedrijfspand wat nu groot genoeg is, over twee jaar te klein zijn. Of als de focus van je businessmodel verschuift, kan een pand opeens niet meer aan de nieuwe eisen voldoen. Het is dus van essentieel belang eerst te weten waar je met jouw onderneming staat en waar je naar toe wilt gaan.

Kopen heeft wel enkele voordelen van huren, waaronder het profiteren van (eventuele) waardestijging, duidelijkheid en stabiliteit over jouw huisvesting, afschrijvingsmogelijkheden en de rente die aftrekbaar is en uiteraard eigen baas in eigen huis.

Credion komt veel ondernemers tegen die financiering zoeken voor hun bedrijfspand. Dat zijn zowel huurders die het pand van hun verhuurder kopen, herfinanciering van de bestaande hypotheek en uiteraard voor de aankoop van een nieuw pand.

Mijn advies: denk na over je financieringsbehoefte ruim voordat je het geld daadwerkelijk nodig hebt. De doorlooptijden zijn over het algemeen lang en er is veel informatie nodig om je kredietaanvraag in behandeling te nemen. Je hebt cijfers van je accountant nodig, een makelaar die moet taxeren, wellicht een offerte van een aannemer en ten slotte ook een notaris die tijd nodig heeft om de stukken in orde te maken.

Ga niet zelf zitten pionieren maar schakel een deskundige, gecertificeerde Credion financieringsadviseur in. De financieringsmarkt is inmiddels zo divers dat het onmogelijk is om als ondernemer, maar ook om als accountant, alle mogelijkheden te kennen. Financieren is een vak. Wanneer je dan geen specialist op dat gebied inschakelt is de kans groot dat je jezelf tekort doet.

Voor elk goed plan is een financieringsoplossing, je moet hem alleen wel weten te vinden. Door onze jarenlange ervaring in de sector weten wij de juiste weg te vinden en spreken wij zowel de taal van de ondernemer als de taal van de financier. Dit zorgt voor snellere doorlooptijd en een grotere slagingskans. Met een netwerk van meer dan honderd geldverstrekkers kunnen wij je voorzien van het beste financieringsadvies.

Kijk vooruit en schat in wanneer je kapitaal verwacht nodig te hebben. Plan dan het gesprek in, niet later. Laat het me gerust weten. Met mijn collega Tom Marsman help ik je graag verder.

Ruud Lubbers

 

 

Ruud Lubbers is financieringsadviseur bij Credion in Almelo.

 

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van leasefactoring, investeringsmaatschappijencrowdfunding en nog veel meer.