Bedrijfsovername financieren in tijden van Corona

Bedrijfsovername financieren in tijden van Corona

Met de huidige crisis waar de wereld zich in bevindt, verandert er een hoop. Grote investeringen stelt men soms uit, deals gaan niet meer door en sommige bedrijven verkeren in zwaar weer. Maar wat nou als de kans zich voordoet om een bedrijf over te nemen? Hoe werkt dan een bedrijfsovername in tijden van crisis? Want een bedrijfsovername is uiteraard altijd een spannende ontwikkeling maar met de economische instabiliteit die op dit moment heerst, breken er roerige tijden aan voor bedrijfsovernames.

Wat komt er kijken bij een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername is een spannend en - vaak - langdurig proces. Vaak begint en bedrijfsovername met oriënteren en het beoogde bedrijf verkennen. Vervolgens verdiept men zich meer en meer in het bedrijf en kijkt u kritischer naar de onderneming. De omzet, reputatie, winstgevendheid, de processen, toekomstbestendigheid. Dit zijn zaken die een geïnteresseerde zorgvuldig overweegt. Pas na de waardebepaling en een oprechte interesse gaat men over tot de overnamekosten en het financieren van de bedrijfsovername. Vordert het proces zich? Leg dan alvast bepaalde afspraken vast in een intentieverklaring, zodat niet een andere potentiële koper de overname bemoeilijkt. Daarnaast is het advies om altijd een due diligence onderzoek te doen voor je iets tekent. Hiermee onderzoekt een jurist of accountant nogmaals het gezondheid van het bedrijf: contracten, personeel, jaarrekeningen, processen et cetera. Geen vuiltje aan de lucht? Dan kan de overname gefinancierd worden.

Hoe beïnvloedt een crisis bedrijfsovernames?

Op dit moment is het onzeker hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen. Zo haalt het coronavirus uiteraard een heleboel overhoop. Een toekomstige recessie is daarom niet ondenkbaar. Daarnaast zijn er veel bedrijven die minder goed presteren dan normaliter. Om een bedrijf te verkopen, is het belangrijk dat de onderneming langere tijd stabiele of zelfs stijgende resultaten laat zien. Kortom, de winstgevendheid maar ook de vooruitzichten van de onderneming bepalen de verkoopprijs. Doordat inzicht in de gezondheid van het bedrijf vertroebeld is door de huidige omgevingsfactoren, kan het lastig zijn om goed in te schatten of een bedrijfsovername een goede keuze is. Daarentegen kunnen er ook, met het juiste vertrouwen en goede investeringen, goede deals gesloten worden. Juist door deze huidige tijden.

Hoe kan ik mijn bedrijfsovername financieren?

Als eenmaal besluit om een bedrijf over te nemen, rest zich nog de grote vraag: ‘hoe gaan we dit financiëren?’. Want ook hiervoor is het belangrijk hoe u of uw bedrijf er financieel voorstaat. Voor het afsluiten van financiering kijkt men ook naar de cashflow en de gezondheid van uw onderneming. Het kan zijn dat een bank geen geld meer wilt lenen om de overname te financieren, simpelweg omdat voor hen het risico te hoog is. Maar als een bancaire lening niet meer mogelijk is, wat dan? Gelukkig bestaan er vele andere manieren om toch de bedrijfsovername te financieren.

Manieren om een bedrijfsovername te financiering in coronatijd

  • Achtergestelde lening: de verkoopprijs wordt gedeeltelijk door de verkopende partij als lening in het bedrijf ingebracht.
  • Huurkoop van bedrijfspand: hiermee betaalt de koper in termijnen de verkoopprijs aan de toenmalige eigenaar, plus een gebruiksvergoeding.
  • Earn-out: de koper betaalt een prijs die afhankelijk is van toekomstige resultaten van het bedrijf, waardoor de koopprijs pas (gedeeltelijk) betaald wordt wanneer aan de voorwaarden is voldaan.
  • Winstrecht: de partij die verkoopt, heeft een x aantal jaren recht op een percentage van de winst, waardoor het verkoopbedrag lager is.
  • Geleidelijke overname: het bedrag niet paraat? Dan is het soms mogelijk om een samenwerkingsverband aan te gaan, of geleidelijk het bedrijf over te nemen.
  • Alternatieve financiering: een bedrijfsovername bekostigd worden via alternatieve financiering, zoals crowdfunding, leasing, factoring of investeerders.

Kan ik advies krijgen over een bedrijfsovername financieren?

Ben u benieuwd naar uw mogelijkheden om een bedrijfsovername te financieren? Wilt u weten wat het beste past bij uw situatie? Of weet u niet of u in aanmerking komt voor de financiering? Met Credion kan het! Neem vooral  contact op met de vestiging bij u in de buurt en dan gaan we samen op zoek naar de beste oplossing voor uw positie. Onze experts staan voor u klaar om u advies te geven over een bedrijfsovername.