Geen DGA-taks door herfinanciering

Geen DGA-taks door herfinanciering

Wat is de oplossing voor de DGA-taks of rekening courant maatregel? Lees onderstaand blog van Joop van Dijck, van Credion Eindhoven - Helmond.

Alle DGA’s gezamenlijk hebben meer dan vijftig miljard geleend

In de Miljoenennota van 2019 zijn er maar een paar zinnen aan de DGA-taks gewijd, maar de impact ervan is behoorlijk groot. Het betreft een wetmaatregel die nog wel door de Eerste Kamer goedgekeurd moet worden, maar dat gaat naar alle waarschijnlijkheid gebeuren. Het houdt in dat vanaf 1 januari 2022 iedere directeur-grootaandeelhouder (DGA) met meer dan € 500.000 schuld aan zijn eigen BV over het bedrag boven die vijf ton jaarlijks 26,9% belasting moet betalen.

Het kabinet is hiertoe gekomen, omdat uit onderzoek is gebleken dat in 2015 alle DGA’s gezamenlijk voor een bedrag van meer dan vijftig miljard euro hebben geleend van hun eigen BV’s en dat tien procent van hen, met een totaalbedrag van dertig miljard euro aan geleend geld, tot de groep behoort waar deze maatregel voor geldt.

De ene DGA heeft er ruim van geleefd en is het geld kwijt aan buitensporig consumptieve bestedingen, de ander heeft de lening gebruikt voor een eigen woning en er is een behoorlijk grote groep die het, vaak als een soort van pensioen, geïnvesteerd heeft in commercieel vastgoed. Over deze groep gaat het in dit blog expliciet.

Als het vastgoed goed is, is de kans van slagen groot

Van Dijck kent een keurige ondernemer van tweeënzestig jaar die zijn hele leven hard gewerkt heeft en panden bezit met een totaalwaarde van vijf miljoen euro. Maar hij heeft een schuld aan zijn eigen BV van tweeënhalf miljoen euro, wat hij in de loop der jaren gebruikt heeft om die panden te kopen. Als die niets zou ondernemen, is hij straks bijna vijfenhalve ton kwijt aan belastinggeld. Van Dijck is nu bezig om, via de bij Credion aangesloten financierders, het vastgoed van deze man te financieren. Dan hoeft hij geen belasting te betalen, omdat zijn rekening-courant geherfinancierd wordt doordat hij met het geleende geld zijn schuld aan de BV terugbetaalt. Over dat geleende geld moet hij, pak ‘m beet, ongeveer 3% rente betalen. Dat scheelt hem bijna vijf ton!

Door het grote netwerk van geldverstrekkers kan Credion zo, in samenspraak met de accountants en/of fiscalisten van haar klanten, een belangrijke rol spelen in de zakelijke herfinancieringen van schulden, zodat de betreffende ondernemers geen last hebben van de DGA-taks. Als het vastgoed is, is de kans van slagen groot; zowel voor ondernemers die geïnvesteerd hebben in appartementen of woningen als voor investeerders in bedrijfsvastgoed.

 

Joop van Dijck

 

Joop van Dijck is onafhankelijk financieringsspecialist bij Credion Eindhoven en Helmond. 

 

 

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim zestig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfsfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van meer dan negentig geldverstrekkers, kan Credion een optimale bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van lease, factoring, investeringsmaatschappijen,  crowdfunding en nog veel meer. Aangeboden financieringsoplossingen bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden. Credion biedt financieringsoplossingen waar de gemiddelde ondernemer zelf vaak niet aan denkt. In een serie blogs delen Credion adviseurs hun kennis met ons, waarbij ze specifiek ingaan op een bepaald onderwerp.

Tekst: Leo Singor