De prijs van het geld is niet allesbepalend

De corona-epidemie is in de eerste plaats een volksgezondheidcrisis maar door de enorme impact op de samenleving ook een economische. Toch voelt het nog niet of we ons al midden in een recessie bevinden. De sterke krimp van het BNP heeft zich (nog) niet vertaald in een sterke stijging van de werkloosheid en van het aantal faillissementen. De stilte voor de storm, vinden veel non-bancaire financiers. Toch zijn ze niet onverdeeld pessimistisch. De financiële gezondheid van bedrijven wordt evengoed bepaald door de cijfers van 2019 als door de impact van corona. Waar groeipotentieel is, blijven zij die faciliteren met financiering. En wie zijn businessmodel tijdig bijstelt behoudt dat potentieel.
De Beurs van Berlage is een symbolische plek om vertegenwoordigers uit de sector van non-bancaire financiers te laten samenkomen voor een rondetafelgesprek, het derde dat het Ondernemersbelang over dit thema organiseerde in minder dan een jaar. Symbolisch voor de snelle veranderingen in de wereld van het geld, want in het majestueuze gebouw herinneren enkel nog de grote zaal en de namen van de kleinere aan de beurshandel die hier vroeger plaatsvond. De effectenbeurs is een virtuele geworden, zoals de technologie achter het internet ook een revolutie heeft ingeluid in het beoordelen van kredietaanvragen en een compleet nieuwe sector van non-bancaire financieringsbedrijven in het leven heeft geroepen. Buiten is Amsterdam rustiger dan normaal op deze tijd en in dit seizoen, maar al drukker dan tijdens de maanden van de eerste lockdown. De economie is de voorbije zomermaanden weer op gang gekomen, maar er hangt nog altijd veel onzekerheid over de markt. Ondernemers die een krediet aanvragen zijn vandaag de dag een beetje vergelijkbaar met patiënten die hun bloeddruk laten meten bij de huisarts: bij de meerderheid is ze nog op een gezond niveau maar bij een toenemend aantal al te hoog.
-
-
-
PARADOXALE SITUATIE
Hans Eelman van Credion ziet ook een andere tweedeling. “De behoefte aan financiering van werkkapitaal loopt terug, die aan overbruggingskrediet op en hele sectoren hebben het moeilijk, met name die van de evenementen en de horeca. Tegelijk is er heel veel liquiditeit in de markt en is er heel veel kapitaal dat op zoek is naar rendement. De problemen vertalen zich niet in meer faillissementen, wat je zou mogen verwachten. Het is eigenlijk een paradoxale situatie.” Quido Schaafsma vond dat die puntig wordt samengevat in een antwoord dat een ondernemer hem gaf op de vraag hoe hij er voor stond: “ ‘Ik ben nog nooit zo liquide geweest,’ hoorde ik hem zeggen.”
Klik hier voor het gehele artikel op Het Ondernemersbelang.
------------------------
Overige deelnemers aan het rondetafelgesprek:
- Quido Schaafsma, directeur van Active Finance: “De paradox van deze crisis hoorde ik in een uitspraak van een ondernemer: ‘Ik ben nog nooit zo liquide geweest.’”
- Victor Verstappen, adviseur en partner bij BDO: “Nu de paniek bij de ondernemers is weggeëbd, is het belangrijk de effecten van de crisis op omzet en marge en door te rekenen in combinatie met de toekomstige aflossingen die gedaan moeten worden.”
- Luuc Mannaerts, CEO van October: “De fundamentele gezondheid van een bedrijf wordt niet bewezen door de balans van 2020 maar door die van 2019.”
- Roy Spit, directeur van Qredits: “Of je neemt genoegen met een bescheiden return on investment in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, of je kiest voor een zo hoog mogelijk rendement. Het is het een of het ander.”
- Eva Herrenauw, Program Manager Broker Partners bij Beequip: “Liquiditeit is key! Voor het MKB zijn wij altijd open, ook of misschien juist in tijden van corona..”
- Hans Eelman, financieringsspecialist Credion: “De ene ondernemer werd angstig, de andere emotioneel en de derde schoot in actie.”
- Julian van de Steeg, CEO van BridgeFund: “De huidige crisis is een stresstest voor de jonge, maar snelgroeiende sector.”
Tekst: Jeroen Kuypers/Fotografie: René Zoetemelk