Financieel expert Van der Weg: 'Moeilijk aan te tonen dat je recht hebt op nieuwe regelingen'

Financieel expert Van der Weg: 'Moeilijk aan te tonen dat je recht hebt op nieuwe regelingen'

De regelingen waarmee het tweede corona-kwartaal begint, 1 juni, zijn volgens financieel expert Carlo van der Weg ‘een mooie verruiming’. ,,Dit is ook echt nodig als je wilt voorkomen dat je afscheid moet nemen van levensvatbare bedrijven.”

Het wordt ook het kwartaal van de waarheid voor veel ondernemers. De tijd van ondersteuning voor iedereen, zonder vragen, is voorbij. Wie geen levensvatbare toekomst kan aantonen, heeft botweg pech gehad. Dat is niet de eindverantwoordelijkheid van de overheid, zoals minister Wiebes duidelijk maakte, dat is de coronacrisis.

De nieuwe regelingen betekenen behalve een verruiming ook 'de dood of de gladiolen'. Een continuïteitsvraagstuk dat complexe vragen met zich meebrengt, voorziet de oprichter en directeur van Credion, een netwerk van ​honderd financieel adviseurs die ondernemers de weg helpen vinden naar negentig financiers.

Corona-regelingen overheid leiden tot steeds meer vragen

,,Voor wie geen horizon meer ziet, helpt een nieuw noodpakket niet. Dat is voorbehouden aan ondernemingen die extern geld nodig hebben om weer levensvatbaar te kunnen worden. Maar wat is levensvatbaar en hoe toon je dat aan? Wanneer gaat die voorwaarde in? Die vragen worden moeilijker te beantwoorden nu de regelingen minder algemeen zijn en per sector en wellicht regio gaan verschillen."

,,Daar hebben ondernemers hulp bij nodig. Nu al is de schreeuw om advies luid. Ook voor onze adviseurs is dan de grote vraag wat zij wél en níet kunnen bieden. Niemand weet de impact van corona en de maatregelen op middellange termijn. Wat wij vooral wél kunnen is aangeven waar ondernemers rekening mee moeten houden.”

Misschien is het een goed idee om ondernemers ook te ondersteunen met stoppen. Dat is geen eenvoudige zaak en pijnlijk voor een rasondernemer.


Punt is, zoals ​Ronald Kleverlaan al duidelijk maakte​, dat er kosten zijn verbonden aan advies en dat de overheid daar vouchers voor beschikbaar zou moeten stellen. Van der Weg heeft daar met de voorzitter van ​Stichting MKB Financiering​ over gesproken en kent de repliek van de overheid. ,,De kans op fraude is goed te verkleinen door op basis van resultaat te vergoeden, no cure no pay. Als je professionele ondersteuning inschakelt, een dossier maakt en daarin succes zoekt, krijg je deel kosten vergoed.”

Advies zal ook gaan over de vraag hoe verder. De stekker eruit en je verlies nemen, de waarde van je bedrijf bepalen en verkopen? Om een doorstart te maken, met een heel ander coronaproof verdienmodel of zelfs in een totaal andere business? ,,Misschien is het een goed idee om ondernemers ook te ondersteunen met stoppen. Dat is geen eenvoudige zaak en pijnlijk voor een rasondernemer. Helpen stoppen is wellicht de kortste klap naar een nieuw begin, met startersregeling.”

Tekst: Eldert Kuiken

Klik hier voor het artikel op De Ondernemer